Zdravlje

Petak, 20.04.2018.

11:00

Najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu u KCS

Klinika za urologiju KCS dobila je najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu, a za njega su ministarstvo zdravlja i KCS izdvojili nešto više od 48 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Najsavremeniji aparat za razbijanje kamena u bubregu u KCS
Prinscreen YouTube / Ilustracija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je, prilikom obilaska Klinike za urologiju, da će na novom aparatu godišnje biti lečeno nešto manje od dve hiljade pacijenata i da aparat predstavlja zlatni standard u toj oblasti medicine.

"Aparat štedi zdravo tkivo, a tretira samo kamen. Uspešnost je oko 90 odsto", rekao je Lončar.

On je dodao da je nabavka najsavremenijeg aparata za razbijanje kamena u bubregu potvrda odluke ministarstva zdravlja da sve zdrastvene ustanove dobijaju najsavremeniju dijagnostičku opremu i u aparate.

Aparat deluje na principu mehaničkih elektro-magnetnih talasa visoke voltaže i ima mogućnost pozicioniranja kamena pomoću rendgena ili ultrazvuka i jedini je ove vrste u našoj zemlji.

Direktor KCS Milika Ašanin naglasio je da je novim aparatom ta zdrastvena ustanova kompletirala usluge zbrinjavanja pacijenta sa kamenom u bubrezima.

On je dodao da je Kilinka za urologiju KCS zdrastvena ustanova u kojoj se zbrinjavaju pacijenti iz cele Srbije, te da će dve trećine pacijenata koji će biti tretirani novim aparatom biti iz unutrašnjosti.

Direktor Klinike za urologiju Zoran Džamić rekao je da su lekari obučeni za rad na aparatu i da se nada da je za narednih 15 godina rešen problem zbrinjavanja pacijenata sa kamenom u bubregu i urinarnim putevima.

Na ovom aparatu dnevno može biti tretirano sedam do 12 pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: