Sedam namirnica za zdravo srce

Zdrava ishrana i vežba tela su bitni ukoliko želite da imate dug život i zdravo srce. Stručnjaci predlažu sedam namirnica koje bi trebalo da jedete kako biste sačuvali srce i poboljšali imunitet.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Nedelja, 19.02.2017.

08:30

Sedam namirnica za zdravo srce
Foto: Thinkstock

Integralne žitarice

Foto: Thinkstock
Ako zamenite beli hleb hlebom koji sadrži integralne žitarice, možete da smanjite rizik od koronarne bolesti i srčanog udara. Obično brašno nema zdravstvene koristi koje imaju integralne žitarice.

Orašasto voće

Foto: Thinkstock
Možda imaju veliku količinu masti, ali nezasićene masti unapređuju zdravlje srca. Studije su pokazale da dnevno konzumiranje jedne porcije orašastog voća smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

Čokolada

Foto: Thinkstock
Studije su pokazale da osobe koje redovno konzumiraju dva reda čokolade koja sadrži 70 odsto kakaa imaju poboljšanu cirkulaciju. Polifenol koji se nalazi u tamnoj čokoladi oslobađa azotne okside koji povećavaju arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju agregaciju trombocita, što jača srce.

Avokado

Foto: Thinkstock
Avokado je bogat vitaminom B5, koji je bitan za adrenalin. Njegova kremasta tekstura, kao i zasićene kiseline i proteini koji se nalaze u njemu smanjuju prekomerni apetit.

Omega-3 ulje

Foto: Thinkstock
Omega-3 ulje može da se nađe u morskim, životinjskim i biljnim izvorima i odlično je za zdravlje srca. U ishranu treba uključiti omega-3 ulje iz sva tri izvora kako bi se ostvario balans.

Bundevino seme

Foto: Thinkstock
Ovo seme sadrži magnezijum koji oslobađa od stresa i dobar je za srce. Sadrži i dosta proteina i zdravih masnoća koje pomažu u stvaranju osećaja sitosti i gubljenju viška kilograma.

Zeleni čaj

Foto: Thinkstock
Nedavna studija je pokazala da zeleni čaj poboljšava funkciju endotelijalnih ćelija koje kruže krvotokom. Disfunkcija endotelijalnih ćelija izaziva zadebljanje zidova arterija, što dovodi do srčanih oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: