Danas se obeležava Svetski dan Alchajmerove bolesti

Danas se obeležava Međunarodni dan Alchajmerove bolesti, moto ovogodišnjeg obeležavanja je "Seti se", a obukom neprofesionalnih negovatelja, kao i volontera za rad sa dementnim osobama, želja je da se pomogne da se poboljša status tih osoba i olakša njihovim porodicama, rekla je doktorka Slavica Golubović.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.09.2015.

11:33

Default images
Foto: Thinkstock

Ona je u izjavi Tanjugu naglasila da Alchajmerova bolest postaje globalna epidemija i u zapadnim zemljama ima zdravstveni prioritet, kao i da javnost u Srbiji još uvek nije svesna koliko je to veliki problem.

"Mi smo svesni koliko je to težak posao i želimo da damo doprinos u širenju informacija o toj bolesti i da na taj način privučemo i pažnju javnosti i državnih institucija, kako bi se poboljšao status i ovih pacijenata i njihovih porodica", rekla je doktorka Golubović.

Ona je istakla da je takođe važno što je Gerontološki centar Beograd svestan problema sa kojima se suočavaju porodice obolelih koje neguju svoje članove u kućnim uslovima, te je pristupio mreži podrške porodicama obolelih od Alchajmerove bolesti i ta institucija će se danas promovisati ispred opštine Zvezdara.

"Naši partneri su volonterski servis Zvezdare, Crveni krst Srbije, opština Zvezdara, NVO Hleb života. Mi želimo da obukom neprofesionalnih negovatelja, odnosno porodica, kao i volontera za rad sa dementnim osobama, koji je specifičan i za koji ne postoji obuka u našoj ustanovi, pomognemo da se poboljša status tih osoba i olakša njihovim porodicama", rekla je Golubović. Prema njenim rečima, moto ovogodišnjeg obeležavanja Alchajmerove bolesti je "Seti se", pošto je problem sa pamćenjem dominantan problem ovih pacijenata, iz tog razloga, sve danas će biti na tu temu.

Doktorka Golubović kaže da će danas prvi put u Srbiji biti otvoren "Alchajmer kafe", što je, prema njenim rečima, manifestacija sa tematskim aktivnostima, koja će se ponavljati svakog meseca, sa ciljem zajedničkog druženja obolelih, njihovih porodica i zaposlenih. U Gerontološkom centru u Beogradu neguje se od 400 do 500 osoba sa Alchajmerovoom bolešću u svakom trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: