Zdravlje

Utorak, 21.07.2015.

11:45

Nestašica krvi u Srbiji; apel davaocima

Zbog nestašice krvi u Srbiji postoji mogućnost da već danas dođe do odlaganja operacija, saopštio je Institut za transfuziju krvi Srbije i apelovao na građane da se odazovu na pozive za dobrovoljno davanje krvi.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi saopštenju, kada je reč o operacijama prioritet će imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije.

Potrebna je krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit krvi negativnih krvnih grupa A-, B- i 0-, ali i A pozitivne. Rezerve krvi smanjuju jer se dnevno u Institutu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi. Institut poziva građane da daju krv kako bi se sprečila odlaganja operativnih programa i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za lečenje i oporavak.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, svakog dana od 7 do 19 sati, subotom od 8 do 15 sati, kao i u organizovanim akcijama na terenu. O detaljnijim informacijama građani mogu da se informišu na sajtu Instituta, www.nbti.org.rs i telefonom 011 3440 479.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

17 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: