Zdravlje

Utorak, 02.12.2014.

18:24

HIV evoluira u "blažu formu"

HIV postaje razvodnjen kako evoluira i na kraju bi mogao da postane skoro pa bezopasan, otkrila je velika studija Univerziteta Oksford.

Izvor: B92

Default images

Foto: NIAID/Flickr.com

Virus, koji je širom sveta zarazio 35 miliona ljudi, sve ređe izaziva sidu i na kraju bi mogao da postane manje smrtonosan i infektivan, veruju naučnici.

HIV evoluira oko imunog sistema i kada zarazi nekoga sa drugačijim imunim sistemom postaje "zarobljen", objasnio je profesor Filip Gulder.

"Može da se stopi ili mutira kako bi opstao, a ako se to desi, onda gubi mogućnost razmnožavanja, što ga čini znatno manje zaraznim i više ne može da izazove sidu", dodao je on.

Do ovih dokaza, Gulderov tim je došao nakon analiziranja bolesti u Bocvani, koja je imala dugo vremena problema sa HIV-om i Južnoj Africi gde je HIV stigao deceniju kasnije.

"Mogućnost da se virus razmnožava je za 10% manja u Bocvani nego u Južnoj Africi i to je savršeno uzbudljivo", zaključio je on.

Virus zapravo smanjuje šanse da izazove bolest i doprinosi eliminaciji.

Rezultati, objavljeni u žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences", ukazuju na to da su antiretroviralni lekovi primorali HIV da evoluira u blaže oblike.

Devedesetih, od HIV-a do side bilo je potrebno deset godina, sada u Bocvani taj put traje 12,5 godina, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

16 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: