Zdravlje

Utorak, 02.12.2014.

18:24

HIV evoluira u "blažu formu"

HIV postaje razvodnjen kako evoluira i na kraju bi mogao da postane skoro pa bezopasan, otkrila je velika studija Univerziteta Oksford.

Izvor: B92

Default images

Foto: NIAID/Flickr.com

Virus, koji je širom sveta zarazio 35 miliona ljudi, sve ređe izaziva sidu i na kraju bi mogao da postane manje smrtonosan i infektivan, veruju naučnici.

HIV evoluira oko imunog sistema i kada zarazi nekoga sa drugačijim imunim sistemom postaje "zarobljen", objasnio je profesor Filip Gulder.

"Može da se stopi ili mutira kako bi opstao, a ako se to desi, onda gubi mogućnost razmnožavanja, što ga čini znatno manje zaraznim i više ne može da izazove sidu", dodao je on.

Do ovih dokaza, Gulderov tim je došao nakon analiziranja bolesti u Bocvani, koja je imala dugo vremena problema sa HIV-om i Južnoj Africi gde je HIV stigao deceniju kasnije.

"Mogućnost da se virus razmnožava je za 10% manja u Bocvani nego u Južnoj Africi i to je savršeno uzbudljivo", zaključio je on.

Virus zapravo smanjuje šanse da izazove bolest i doprinosi eliminaciji.

Rezultati, objavljeni u žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences", ukazuju na to da su antiretroviralni lekovi primorali HIV da evoluira u blaže oblike.

Devedesetih, od HIV-a do side bilo je potrebno deset godina, sada u Bocvani taj put traje 12,5 godina, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: