Zdravlje

Sreda, 05.11.2014.

11:51

Loša ishrana izaziva dugotrajne posledice po zdravlje

Šteta izazvana nezdravom ishranom može vas pratiti tokom celog života, čak i ako kasnije usvojite zdravije navike, kažu istraživači.

Izvor: Daily Mail

Default images

Foto: Ben Andreas Harding / Flickr.com

Naučnici tvrde da hrana prepuna masnoća, šećera i soli promeni način na koji geni funkcionišu i da je taj proces nepovratan.

Testovi na miševima su pokazali da su oni koji su dobijali samo nezdravu hranu bili skloniji bolestima arterija, čak i posle promene ishrane, zbog izmenjene funkcije gena.

Reč je o procesu poznatom kao epigenetika, koji podrazumeva izmene u funkcionisanju gena uslovljene spoljašnjim faktorima.

Istraživač Erik van Kampen sa univerziteta Lajden u Holandiji kaže: “Nadam se da ova studija demonstrira značaj ishrane u zdravlju ljudi”.

U studiji su korišćeni miševi koji su genetskim inženjeringom stvoreni tako da budu skloni arterosklerozi, odnosno stvrdnjavanju arterija i smanjenju protoka krvi. Oni su dobijali hranu bogatu mastima i holesterolom tokom nekoliko meseci.

Međutim, nakon što su dobili lek za snižavanje nivoa holesterola u krvi i promenili svakodnevnu ishranu, testovi koštane srži pokazali su da i dalje imaju simptome arteroskleroze i drugačiji imuni sistem od onih miševa koji su jeli bolje izbalansirane obroke.

Dr Džon Veri, zamenik urednika žurnala Leukocyte Biology, u kom je objavljeno ovo istraživanje, kaže: “Znamo da način života i ishrana trajno utiču na funkcionisanje imunog sistema. Sada je ključno da se utvrdi trajnost tih efekata i pronađu lekovi koji će ispraviti posledice”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: