Zdravlje

Sreda, 05.11.2014.

11:51

Loša ishrana izaziva dugotrajne posledice po zdravlje

Šteta izazvana nezdravom ishranom može vas pratiti tokom celog života, čak i ako kasnije usvojite zdravije navike, kažu istraživači.

Izvor: Daily Mail

Default images

Foto: Ben Andreas Harding / Flickr.com

Naučnici tvrde da hrana prepuna masnoća, šećera i soli promeni način na koji geni funkcionišu i da je taj proces nepovratan.

Testovi na miševima su pokazali da su oni koji su dobijali samo nezdravu hranu bili skloniji bolestima arterija, čak i posle promene ishrane, zbog izmenjene funkcije gena.

Reč je o procesu poznatom kao epigenetika, koji podrazumeva izmene u funkcionisanju gena uslovljene spoljašnjim faktorima.

Istraživač Erik van Kampen sa univerziteta Lajden u Holandiji kaže: “Nadam se da ova studija demonstrira značaj ishrane u zdravlju ljudi”.

U studiji su korišćeni miševi koji su genetskim inženjeringom stvoreni tako da budu skloni arterosklerozi, odnosno stvrdnjavanju arterija i smanjenju protoka krvi. Oni su dobijali hranu bogatu mastima i holesterolom tokom nekoliko meseci.

Međutim, nakon što su dobili lek za snižavanje nivoa holesterola u krvi i promenili svakodnevnu ishranu, testovi koštane srži pokazali su da i dalje imaju simptome arteroskleroze i drugačiji imuni sistem od onih miševa koji su jeli bolje izbalansirane obroke.

Dr Džon Veri, zamenik urednika žurnala Leukocyte Biology, u kom je objavljeno ovo istraživanje, kaže: “Znamo da način života i ishrana trajno utiču na funkcionisanje imunog sistema. Sada je ključno da se utvrdi trajnost tih efekata i pronađu lekovi koji će ispraviti posledice”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: