Zdravlje

Četvrtak, 09.10.2014.

14:57

Srbija 13. na svetu po broju samoubistava

Srbija je, prema broju samoubistava, na 13. mestu na svetu, a psihički poremećaji - depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci - uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci uoči Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

Izvor: Tanjug

Default images

U Srbiji jedan od najčešećih problema vezan je s psihičkim poremećajima i bolestima, a okruženje i institucije u početku ne shvataju ozbiljno neke naznake da pojedinac ima psihičke probleme.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od neke vrste psihičkog poremećaja trenutno boluje oko 450 miliona ljudi, a svaka četvrta osoba će tokom života doživeti neki psihički poremećaj ili poremećaj ponašanja.

Povodom Dana mentalnog zdravlja, Udruženje za podršku ljudima s psihičkim poremećajima "Herc" će sutra, u 12 sati, zajedno sa udruženjima Karitas, Naša kuća, Videa i Duša, postaviti štandove na beogradskom Trgu Nikole Pašića.

Tom prilikom će se deliti promotivni materijal i edukativne brošure, a dizajneri laboratorije "Fijuk" i korisnici usluga udruženja će od 15 do 18 sati, tehnikom sito štampe, štampati majice sa sloganom kampanje.

Udruženje "Herc" postoji od 2009. godine kao jedino udruženje koje je posvećeno osobama s nervnim poremećajima. Kroz grupe samopomoći, različite psihološke radionice za lični razvoj i savetovališta, to udruženje pruža besplatne usluge svim korisnicima koji osete potrebu za tu vrstu rada na sebi.

Usluge "Herca" su prvenstveno usmerene na edukaciju i pružanje podrške, što predstavlja neizostavni deo efikasnog tretmana osoba s psihičkim tegobama. Drugi aspekt aktivnosti odnosi se na preventivu psihičkih poremećaja i podrazumeva edukovanje zdravih osoba u smislu razvijanja ličnih kapaciteta u očuvanju psihičkog zdravlja i rad s ciljem blagovremenog prepoznavanja i odgovarajućeg reagovanja u slučaju pojave prvih simptoma poremećaja iz grupe neuroza.

Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svakog 10. oktobra od 1992. godine na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health) u više od stotinu zemalja širom sveta radi podsticanja svesti javnosti o problemima psihičkog zdravlja.

Foto: Michael Summers / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: