Zdravlje

Utorak, 12.08.2014.

08:36

Da li verujete u ove mitove o zdravlju?

Određeni zdravstveni saveti s godinama su se uvrežili, iako prema rečima stručnjaka, neki od njih jednostavno ne “drže vodu”.

Izvor: Tportal

Default images

Perete li zube odmah nakon jela? Mislite da hrana bele boje nije važna za zdravlje? To su samo neke od brojnih zdravstvenih zabluda. Kako navodi goodhousekeeping.com, ova nova pravila su znatno efikasnija i lakša za sprovođenje.

Staro pravilo: Jedite hranu različitih boja

Vrlo često se naglašava važnost raznolike i raznovrsne prehrane, a važni antioksidansi nalaze se u različitoj hrani, a kako bismo ih sve pravilno unosili u organizam, važno je jesti “šarenu” hranu. Tako su važni antioksidansi u crvenoj hrani (likopeni u paradajzu) pa sve do plave i ljubičaste (antocijanini u bobičastom voću i grožđu i narandžaste (beta-karoten u šargarepi).

Novo pravilo: I bela boja je boja

Karfiol je prepun jedinjenja koja su moćna u borbi protiv karcinoma, a vrlo slični sastojci se nalaze i u brokoliju. Beli i crni luk takođe su vrlo blede boje, ali zapravo sjajno štite želudac i debelo crevo. Pečurke su takođe bogate antioksidansima, i to u jednakoj meri kao i grašak, šargarepa i crvene paprike.

Staro pravilo: Za gvožđe jedite meso

Godinama se ženama savetuje da jedu umerene količine nemasne govedine, jer je upravo to najbolji izvor gvožđa. Iako je meso bogato gvožđem, postoji uverljiv dokaz da hemijsko jedinjenje gvožđa povećava rizik od srčanih bolesti kod nekih žena, a takođe se povezuje s višim rizikom od raka debelog creva.

Novo pravilo: Gvožđe se krije u zelenim namirnicama

Ako ste mlađi od pedeset godina, preporučena dnevna doza gvožđa je 18 miligrama, a nakon menopauze, ta doza se smanjuje na osam miligrama. Zdravi izvori gvožđa su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, sušeno voće i šećerna melasa. Osim gvožđem, ove namirnice su bogate vitaminom C, koji pomaže apsorpciji gvožđa.

Staro pravilo: Izbegavajte prerađenu hranu

Ovo je vrlo dobar savet, ako se odnosi na namirnice poput kolačića, belog hleba i slatkih žitarica. Te namirnice mogu biti prepune šećera, a manjkave po pitanju hranljivih materija koje se nalaze u manje rafiniranim proizvodima.

Novo pravilo: Ne nastaje sva hrana na isti način

Tunjevina u konzervi, smrznuti pirinač, testenina od celog zrna – može se u trenutku pretvoriti u zdravu večeru. Nisu loše ni obrađene mahunarke poput konzerviranog graška ili pasulja. Osim toga, nedavno je istraživanje pokazalo i kako mahunarke sprečavaju gojaznost i smanjuju zdravstvene rizike kod gojaznih osoba.

Staro pravilo: Pre vežbanja treba se dobro istegnuti

Obično se smatra kako se dobrim istezanjem pre vežbanja može izbeći bolna upala mišića pa zato gotovo svi tako započinju vežbanje. Međutim, stručnjaci tvrde kako statičko istezanje zapravo ne štiti od povreda. Osim toga, istraživanja pokazuju kako oni koji bez zagrevanja počnu da dižu veću težinu i trče brže od onih koji se prvo istežu.

Novo pravilo: Počnite da vežbate bez zagrevanja

Započnite vežbanje laganim trčanjem, a istezanje svakako ostavite za sam kraj vežbanja. Osim toga, stručnjaci navode kako je svega 10 minuta istezanja barem dva do tri puta nedeljno sasvim dovoljno.

Staro pravilo: Cipele treba promeniti na svakih šest meseci

Osim očitih znakova poput istrošenih potplata, rupa i gužvanja tkanine, mnogi preporučuju promenu obuće svakih šest meseci. Međutim, činjenica je da ne postoje čvrsti dokazi o pravom trenutku za promenu cipela.

Novo pravilo: Menjajte obuću koju nosite

Jedno istraživanje pokazalo je kako trkači koji naizmenično nose različite parove patika imaju 39 posto manje šanse za povredu. To je stvarno dobra vest – dobar razlog da imate što više cipela.

Staro pravilo: Čučnjevi su loši za kolena

Treneri upozoravaju da bi osobe s problemima s kolenima trebalo da izbegavaju čučnjeve, jer to može naštetiti već postojećem stanju. U najmanju ruku treba biti posebno oprezan i prilikom izvođenja čučnjeva i pripaziti na to da kolena ne pređu ivicu nožnih prstiju.

Novo pravilo: Radite još više čučnjeva

Što više ojačajte zadnjicu i butine, jer će to pomoći u jačanju i stabilizaciji zglobova kolena. Što se tiče prelaska kolena preko ivice nožnih prstiju, ne preterujte, jer postoji opasnost povrede donjeg dela leđa.

Staro pravilo: Odeću perite u hladnoj vodi

Možda je to nežnije prema planeti Zemlji, ali mikrobiolozi tvrde kako je odeća nakon pranja u hladnoj vodi daleko od čiste. To je posebno opasno po pitanju donjeg veša i kuhinjskih krpa.

Novo pravilo: Pojačajte temperaturu

Odeću perite u toploj vodi. Obavezno odvajajte veš koji na sebi ima više bakterija (poput čarapa, donjeg veša i posteljine) i kuhinjske krpe. Obavezno nakon diranja prljave odeće dobro operite ruke.

Staro pravilo: Zube perite odmah nakon obroka

Ovo je vrlo loša ideja ako ste upravo konzumirali kiselu hranu ili piće (na primer mineralna voda, agrumi, paradajz, vino, kafa, čaj). Kiselina slabi zubnu gleđ pa ako odmah operete zube, postoji velika šansa da ćete tako oštetiti i samu gleđ.

Novo pravilo: Dobro isperite zube

Kako biste se oslobodili ostataka hrane, usta dobro isperite vodom nakon obroka. Nakon toga pričekajte 30 do 60 minuta da zubna gleđ ponovo očvrsne i tek nakon toga operite zube četkicom.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: