Zdravlje

Nedelja, 18.05.2014.

19:41

Batutov vodič kroz zaštitu zdravlja tokom poplava

Institut za javno zdravlje Batut objavio je na svom sajtu preporuke kojih u cilju zaštite zdravlja treba da se pridržavaju stanovnici područcja ugroženih poplavama.

Izvor: Tanjug

Default images

Prvi korak je korišćenje "flaširane, dezinfikovane ili proključale vode za piće, pranje ruku i zuba, pripremanje hrane i pranje posudja". "Jedite samo konzerviranu hranu ili iz tegli koje su bile potpuno zatvorene i oprerite ih čistom vodom pre otvaranja", navodi se na sajtu Instituta.

Treći korak nalaže da se hrana čuva na suvim, čistim i provetrenim površinama.

Potrebno je prati ruke sa čistom vodom i sapunom pre pripremanja hrane, kao toalet koristiti samo za to namenjena mesta i ne dozvoljavati deci da se igraju na mestima gde se izlila voda od poplava, dodaje se u preporukama. Kako zaštititi zdravlje tokom i posle poplava?

Institut upozorava da ni na koji način ne treba dolaziti u direktan kontakt sa ostacima pokvarene hrane ili mrtvim životinjama.

"Ako osetite ili imate neki od sledećih simptoma, slabost, svrab, nagon na povraćanje, crvene oči, povrede po telu, proliv, kašalj, zapušen nos, temepraturu, crvenilo po koži, ako vas boli glava i mišići, obavezno se javite najbližem doktoru", upozoravaju u Batutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: