Četiri žene dobile veštačke vagine

Između 2005. i 2008. četiri žene su dobile veštačke vagine. One sada mogu da osete seksualni poriv, imaju odnose i da postignu orgazam. Međutim, ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 12.04.2014.

08:46

Default images

Naučnici su objavili kako su lekari između 2005. i 2008. uspešno ugradili veštačke vagine u četiri žene.

U vreme operacije pacijentkinje su imale između 15 i 18 godina, a rođene su sa retkim genetskim poremećajem tzv. MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindrom) odnosno bez materice. Oko 4.500 devojaka sa tim sindromom rođene su sa nerazvijenom vaginom i matericom ili ih uopšte nemaju.

Uobičajen postupak kod žena sa tim poremećajem uključuje ili rekonstrukciju reproduktivnih organa ili njihovo proširenje, što je izuzetno bolno. Postupci mogu biti vrlo traumatični, a u 75 posto slučajeva javljaju se komplikacije kod tek rođenih pacijenata.

Veštačke vagine koje su presađene pacijentkinjama napravljene su u laboratoriju kombinacijom ćelija - epitelnih i mišićnih ćelija. Entoni Tala, urolog sa Univerziteta Vejl Forest koji je radio na istraživanju, je rekao da su uzeli mali komad tkiva pacijentkinje, veličine polovine poštanske markice, iz kog su potom izdvojili ćelija pa ih odgajali odvojeno.

Nakon toga su ih "posejali" na biološki razgradiv "kostur" koji su naučnici ranije oblikovali u vaginu, prilagođenu pacijentkinjama, piše The Verge. Šest nedelja kasnije, žene su operisali.

Da bi ugradili veštačke vagine, lekari su prvo morali da stvore kanal u karličnom području. Potom su "prišili" biološki razgradiv "kostur" u već postojeće reproduktivne strukture. Nakon operacije, nervi i krvnis udovi su se postupno širili i spojili sa ugrađenim tkivom.
Imaju seksualni poriv, mogu da dostignu orgazam, ali ne mogu da imaju decu.

Vremenom je telo počelo da prihvata implant, a nakon određenog perioda "kostur" više nije bio potreban jer su ćelije stvorile sopstvenu strukturu.

Kasnijom analizom utvrđeno je da se ugrađeno tkivo vrlo dobro priviklo na telo i da gotovo nema razlike između veštačke vagine i pravog organa. Doktor Tala je rekao da su žene sa ugrađenim vaginama sada u stanju da osete seksualni poriv, imaju odnose i postignu orgazam. Međutim, ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: