Zdravlje

Petak, 11.04.2014.

10:59

Razlog više da pokrijete usta dok kašljete (VIDEO)

Pokrivanje usta i nosa tokom kijanja i kašljanja ne služi samo kao pokazatelj finih manira.

Izvor: Fox News

Default images

Prema novom istraživanju sprovedenom na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), kapljice oslobođene kijanjem i kašljanjem mogu da putuju 200 puta dalje, nego što se ranije mislilo.

Istraživači su proučavali te mehanizme i posmatrali kako svaku kapljicu prati "oblak gasa" koji im omogućava da prelaze veće razdaljine.

U prošlosti, istraživači su verovali da veće kapljice putuju dalje od malih, zbog dodatne snage. Međutim, zbog ovih oblaka gasa male kapljice prevaljuju veće razdaljine, dok veće padaju.

Analize su objavljene u Journal of Fluid Mechanics, a sledeći korak za naučnike MIT je proučavanje "razlaganja tečnosti", kada se kapi koje sadrže patogene formiraju i omogućavaju prenos bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: