Zdravlje

Ponedeljak, 24.03.2014.

08:16

Kako da pobedite prolećni umor?

S dolaskom proleća priroda se budi, ali naše telo je još uspavano, sa viškom kilograma i masnoća, pa je važno da ubrzamo metabolizam i cirkulaciju, savetuju stručnjaci.

Izvor: B92, novosti.rs

Default images

S prvim prolećnim danima obično osećamo karakterističan umor, koji nas ponekad obori s nogu i odvuče u krevet, a najčešće ima veze s cirkulacijom, tvrde naučnici.

Evo nekoliko načina koji će vam pomoći da prebrodite prve prolećne dane.

- Jutarnje tuširanje je dobra navika, trebalo bi da je usvojite, ako već niste. Najbolje je da se osvežite posle vežbanja, a pre doručka. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom, jer to krvne sudove čini jačim i stimuliše strujanje krvi.

- Jak i ne previše slan doručak daće vam dovoljno energije na početku dana. So podiže krvni pritisak i energiju, ali ako imate hipertenziju, unos soli svedite na minimalnu količinu.

- Budući da je krvni pritisak najniži u prvom satu posle jela, izbegavajte obilne obroke, neka budu manji i češći. Na taj način izbeći ćete umor i pospanost posle jela. Naravno, izbegavajte alkohol, jer loše deluje na nervni sistem i skuplja krvne sudove.

- Pokušajte po podne da odremate kako biste napravili ravnotežu u organizmu i izborili se sa umorom

- Ishranu pojačajte voćem i povrćem i pijte više vode

- Pokušajte da što više vremena provodite napolju, u prirodi i na suncu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: