SAD: Prvi test za detekciju mentalnih poremećaja

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je krajem sedmice novi test krvi, prvi ovakve vrste, koji može da pomogne u detekciji mentalnih poremećaja kod beba analiziranjem njihovog genetskog koda.

Zdravlje

Izvor: Beta

Subota, 18.01.2014.

09:35

Default images

Ovaj test američke kompanije "Affymetrix Inc" uočava varijacije u hromozomima pacijenta koji su vezani za Daunov sindrom, Didžordžov sindrom i druge razvojen poremećaje. Oko dva do tri procenta dece u SAD imaju neku vrstu intelektualnih teškoća, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo.

Test je smišljen da pomogne lekarima da ranije dijagnostikuju dečje probleme u mentalnom razvoju i da im daju odgovarajuću negu i podršku. Test nije namenjen za prenatalne provere ili za predviđanje drugih genetskih oboljenja ili stanja, kao što je na primer kancer.

Trenutno američke bolnice proveravaju novorođenčad za najmanje 29 poremećaja koji mogu da budu detektovani putem laboratorijskog testiranja, među kojima su specifične vrste anemija i cistična fibroza.

Obavezni program skrininga koji je počeo pre pola veka u SAD smatra se jednim od najuspešnijih programa javnog zdravstva u zemlji, navodi agencija AP.

FDA je saopštio da je odobrio novi test na osnovu studija koje pokazuju da se njime tačno analizira ceo genom pacijenta i tačno uočavaju varijacije vezane za intelektualne poremećaje.

Kompanija "Affymetrix Inc" ima sedište u Santa Klari u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: