Zdravlje

Nedelja, 17.11.2013.

09:46

Epilepsija CSWS u slici i reči (VIDEO)

Grupa blogera B92 predvođena Aleksandrom Karišikom napravila je i poklonila građanima spot o retkoj bolesati epilepsija CSWS, kako bi probleme dece obolele od ove retke bolesti učinili vidljivim nadležnim socijalno-zdravstveno-prosvetnim službama.

Izvor: B92

Default images

Ova retka vrsta epilepsije, poznata i kao električni status u spavanju, srodna je sa Lennox Gastaut sindromom i Landau Klefferovim sindromom.

Javlja se u detinjstvu između 2 i 10 godine. Ona izaziva progresivno propadanje mozga, mentalnu retardaciju gubljenje govora, probleme sa finom i grubom motorikom, hodom.

Neka deca imaju klonično tonične napade, a neka deca nikada ih ne dobiju nikad. Lekovi moraju da se piju u oba slučaja, radi očuvanja funkcija mozga.

Mališanima je, osim svakodnevne edukacije, neophodno snimanje eeg-a noću u stanju prirodnog spavanja. Za sad im to ne omogućuje nijedna Klinika u Srbiji.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji ima četvoro dece koja boluju od ove bolesti.

Mesecima roditelji pokušavaju da nadležnim službama ukažu da je u lečenju dece obolele od epilepsije CSWS neophodna i terapija edukacijom.

Budući da u nadležnim ministarstvima u zemlji Srbiji nisu uspeli da razumeju o čemu se radi kad je ova bolest u pitanju i o potrebama u lečenju iste, Aleksandar Karišik je odlučio da pomogne i napravi priloženi spot. Više o akciji i spotu možete pročitati na Blog B92.

Podsetimo, blogeri B92 su pokrenuli i inicijativu da se formira fond za pomoć i podršku teško bolesnoj deci i njihovim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: