Zdravlje

Petak, 09.07.2010.

12:47

Estradiol kriv za neverstvo

Žene sa povišenim nivoom estradiola, takozvanog "hormona seksa", izuzetno su sklone takozvanim "daj šta daš" seksualnim odnosima, zaključili su psiholozi u toku istraživanja na američkom Univerzitetu Ostin u Teksasu.

Izvor: B92

Default images

Doktorka Kristina Durante i profesor psihologije, doktor Norm Li, upravo su rezultate svojih istraživanja objavili u Spisima kraljevskog naučnog biološkog društva u Londonu čije najzanimljivije delove prenosi časopis “Sajens”.

"Studija nudi nove dokaze da psihološki mehanizmi, i dalje, igraju ključnu ulogu u seksualnoj motivaciji i ponašanju žene", tvrdi doktorka Durante.

Durante i Li su, zapravo, istraživali odnose između estradiola, hormona kojeg luče jajnici i koji je tesno povezan sa plodnošću, i seksualne motivacije posle anketiranja 52 studentkinje koje nisu koristile kontracepciju.

Učesnice su bile stare između 17 i 30 godina.

Istraživači su zatim merili nivo hormona u njihovom organizmu u dve "tačke" u toku ovulacionog ciklusa a zatim zatražili da svaka od žena oceni sopstvenu fizičku privlačnost.

Nezavisni posmatrači su,takođe, merili njihovu fizičku atraktivnost.

Učesnice su u toku istraživanja odgovarale na pitanja koja su merila njihovu sklonost ka neverstvu i prevari stalnog partnera.

Ustanovljeno je da je nivo estradiola kod žena tesno povezan sa mišljenjem o sopstvenoj fizičkoj privlačnosti.

Žene sa visokim nivoom hormona takođe su pokazivale veliku spremnost na flert, ljubljenje i ulaženje u ozbiljne seksualne odnose sa novim, do tada nepoznatim partnerom, ali nisu bile izuzetno raspoložene za "seks za jednu noć"

Međutim, nivo estradiola bio je negativno povezan sa ženinim seksualnim zadovoljstvom koje joj pruža "glavni partner".

"Naši nalazi pokazuju da izuzetno plodne žene njihovi stalni 'partneri na duži rok', retko seksualno zadovoljavaju zbog čega su vrlo lako spremne da 'utehu i zadovoljstvo' potraže u zagrljaju drugog muškarca.

Ipak, to ne znači da su sve žene 'prebogate estradiolom' spremne da uleću u 'seks na brzaka'.

Umesto toga, opredeljuju se za neku vrstu "serijske monogamije", zaključila je Duranteova u izjavi za “Sajens”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: