Šta se sve nalazi u ljudskom telu?

Da li ste znali da 70 odsto vašeg organizma čini voda, a da u sebi imate i srebro i zlato?

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

10:40

Default images
Foto: Thinkstock

Od čega se sastoji ljudsko telo?

Dete bi možda odgovorilo od ruku, nogu, stomaka i glave, a znalo bi i da su na glavi oči, uši, nos, usta, kosa… Neko malo stariji sigurno zna da se u glavi nalazi mozak, koji možemo razdeliti na veliki, mali, srednji i tako dalje, da u ustima imamo zube, koje štiti zubna gleđ, a da se ur zubima nalaze nervi. No, da li ste se nekad upitali koliko daleko zaista možemo otići u raščlanjivanju ljudskog tela?

Zanimljiva anatomija

Skoro 99 odsto ljudskog tela sačinjava šest elemenata: kiseonik, ugljenik, vodonik, azot, kalcijum i fosfor. Od preostalih jedan odsto oko 0,85 odsto čini samo pet elemenata – kalijum, sumpor, natrijum, hlor i magnezijum.

Međutim, preostaje još onih 0,15 odsto. I dalje se ne zna koja je uloga većine tih elemenata, pa se na primer za galijum, itrijum, talijum, niobijum i petnaestak drugih elemenata smatra da ne vrše nikakvu funkciju, a ipak ih imamo, iako samo u nezamislivo malim količinama. Među tim "beskorisnim" elementima nalaze se i zlato, koje čini 0,000014 odsto ljudskog tela, i srebro sa 0,000001 odsto. U našem telu se nalaze i toksični elementi poput litijuma i arsena, međutim u vezanom stanju u jedinjenjima, pa imaju druge osobine i nisu opasni.

Međutim, u tom malom procentu nalaze se i elementi koji su ključni za život. Jedan od njih je gvožđe, koje iako zauzima samo 0,006 odsto našeg organizma, izuzetno je važno za stvaranje hemoglobina. Kobalta ima još manje – 0,0000012 odsto, ali je važan za vitamin B12.

Ovi hemijski elementi grade molekule i tako stižemo do nama poznatijih činilaca ljudskog organizma: vode, masti ili lipida, proteina, DNK, RNK i drugih neorganskih i organskih jedinjenja.

Voda, dakle, zauzima najveći procenat, a odmah iza slede proteini i lipidi, koji čine 20, odnosno 12 odsto ljudskog tela. Voda je izuzetno važna za ljudski organizam jer pomaže sprovođenje hranljivih materija i kiseonika do ćelija i apsorbovanje tih materija, reguliše telesnu temperaturu i učestvuje u pretvaranju hrane u energiju, a u ljudskoj ćeliji zauzima između 65 i 90 odsto mase. No, sigurno se pitate - gde se nalazi sva ta voda? Organi poput mišića, mozga, jetre, pluća, slezine, bubrega, gušterače i probavnog kanala u svom sastavu imaju čak preko sedamdeset odsto vode.

Izvor: menshealth.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: