Upala mišića: Klin se klinom izbija

Stručnjaci su dugo mislili da je opuštajuća masaža najbolja za bolove usled upale mišića nastale zbog intenzivnog vežbanja. Ipak, novo istraživanje ukazuje na upravo suprotno – sve što je potrebno je da još vežbate.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Petak, 12.04.2013.

12:21

Default images

Ranija istraživanja pokazala su da masaža može olakšati bolove u mišićima. Kako bi je uporedio sa laganim vežbama, profesor Lars Andersen iz Nacionalnog istraživačkog centra u Kopenhagenu ispitao je 20 žena da rade vežbe za ramena na spravama u teretani.

Fokus je bio na trapezastom mišiću između vrata i ramena. Dva dana kasne, ono su došle u laboratoriju pod upalom mišića. U proseku, bol je ocenjen peticom na skali od jedan do deset.

Žene su zatim dobile desetminutnu masažu jednog ramena, a za drugo radili deset minuta treninga “oporavljanja” koje su uključivale sličnu vežbu kao i prethodnog puta, s tim što su težine bile manje.

Profesor Andersen je otkrio da su i masaža i vežba bile efikasne u ublažavanju upale mišića.

Efekat je bio na vrhuncu deset minuta posle svakog tretmana, a žene su prijavile da u proseku osećaju 0,8 odsto manje bola posle vežbanja, a 0,7 odsto posle masaže.

Profesor Anderson naglašava da profesionalni sportisti i dugogodišnji rekreativci verovatno neće osećati nikakvu promenu, bez obzira na to koji tretman primene.

Nije poznato kako masaža ili vežba olakšavaju bolove u mišićima, ali stručnjaci smatraju da razlog možda leži u lakšem oslobađanju od biprodukata metabolizma poput mlečne kiseline koja oštećuje tkiva.

Andersen preporučuje da vežba za olakšavanje bolova bude blaga.

Efekat nije veliki i nudi samo privremeno olakšanje, ali vam za ovaj tretman ne treba novac niti obučen terapeut, naglašava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: