Mentalni poremećaji rađaju genije?

Kreativnost je vrlo često deo neke mentalne bolesti, na koje su pisci posebno osetljivi, sudeći po studiji sprovedenoj na preko milion osoba.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

19:30

Default images

Pisci su izloženi znatno većem riziku kada su u pitanju anksioznost i bipolarni poremećaji, šizofrenija i zloupotreba hemijskih supstanci, otkrili su istraživači sa Instituta Karolinska.

Pisci su takođe izloženi duplo većem riziku da počine samoubistvo u poređenju sa ostatkom populacije.

Osobe koje se profesionalno bave plesom i fotografijom takođe su izloženi većoj opasnosti kada je u pitanju bipolarni poremećaj.

Kao grupa, osobe čije profesije zahtevaju kreativnost, nisu bile podložnije dobijanju psihičkih poremećaja u poređenju sa ostalim profesijama, ali su imali veće šanse da je neko od njihovih bliskih rođaka patio od ovih poremećaja.

Vođa istraživanja, dr Simon Kjaga izjavio je da ovo otkriće mentalne poremećaje predstavlja u sasvim novom svetlu i da pojedini njihovi elementi mogu biti pozitivni ili poželjni.

Recimo, restriktivna i intenzivna interesovanja osoba sa autizmom, kao i manična usredsređenost osoba sa bipolarnim poremećajem, mogu stvoriti fokus i odlučnost potrebne za kreativnost. Slično tome, razbacane misli osobe sa šizofrenijom mogu stvoriti originalnost određenog remek dela.

„Ukoliko neko primeti da su odeređeni segmenti neke bolesti korisni pacijentu, to otvara potpuno nov pristup bolesti. U tom slučaju doktor i pacijent bi trebalo da dođu do rešenja šta će se lečiti, i po koju cenu. Do sada smo imali poprilično crno-beli pogled na psihijatrijske bolesti“, izjavio je Kjaga.

Sa druge strane, pojedini lekari smatraju da ne bi trebalo previše romantizovati mentalne poremećaje i da je ljudima ipak potrebno davati podršku i negu koju zaslužuju.

Foto: Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: