Zdravlje

Utorak, 13.02.2024.

13:27

Nevakcinisanoj deci lekari neće izdavati potvrde za vrtić?

Pedijatri u Srbiji počeli su da odbijaju da pišu potvrde za povratak u vrtić ukoliko deca nisu potpuno vakcinisana po kalendaru obavezne imunizacije.

Izvor: telegraf.rs

Nevakcinisanoj deci lekari neće izdavati potvrde za vrtić?
Foto: Shutterstock/Uryupina Nadezhda

Kako piše Telegraf, njima se javilo nekoliko roditelja koji su ispričali da, nakon pauze zbog virusa, deca nisu mogla da se vrate u vrtić i pored ozdravljenja, nakon što su pedijatri isproveravali vakcinalni status deteta. Pedijatri isto rade sada i ukoliko dete treba da ide na rekreativnu nastavu. Nepotpuno vakcinisano dete, jedostavno, ne može da bude u kolektivu, osim ukoliko ne postoje opravdani razlozi zašto dete ne može da se vakciniše.

"Sin mi je bio bolestan i napravio pauzu u vrtiću. Nakon što je ozdravio otišli smo na kontrolu kod pedijatra i po potvrdu, međutim, doktorka nam je rekla da ne može da je dobije, tačnije da ne može da se vrati u kolektiv jer nije primio vakcinu protiv velikog kašlja", priča mama Dragana iz Beograda za Telegraf.

Dodaje da dete tu dozu vakcine protiv velikog kašlja nije primilo jer je sa 6 meseci dete imalo kovid, te je savetovano da se sa vakcinom sačeka.

"Moram da istaknem da sam veoma srećna što mi je pedijatar na to ukazala, i što, koliko god meni bilo nezgodno u tom trenutku, nije želela da se moje dete izlaže riziku, ni ono, ali i da se sačuva kolektiv u koji on boravi", rekla je Dragana.

Sličnu priču ispričala je i druga mama Ana, dok je Jelena rekla da prvo što je pedijatrica uradila kada su otišli da im se popuni zdravstveni karton za rekreativnu nastavu, proverila je da li je dete primilo sve vakcine.

Sve ovo pokrenuto je zbog velikog kašlja i boginja, bolesti koje su se pojavile u Srbiji, kojih ne bi bilo da je obuhvat vakcinacijom protiv ovih bolesti na nivou na kom bi trebalo da bude.

Podsećanja radi, četiri bebe su preminule od posledica velikog kašlja u Srbiji u ovoj sezoni, a morbile (male boginje) od 6. februara potvrđene su kod tri osobe – kod sina (15) i majke, a juče i kod dečaka od 8 godina, učenika drugog razreda jedne Osnovne škole u Beogradu. Jedino oružje protiv ove dve bolesti jeste upravo vakcinacija.

Doktorka Ivana Begović Lazarević, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, za Telegraf.rs je nedavno objasnila da, bez obzira na to što se sve vreme pojavljuju novi oboleli od velikog kašlja, vakcinacija treba da se sprovodi.

"To nam je jedno od osnovnih oružja da sad smanjimo dalje povećanje broja obolelih, odnosno razmere epidemije. Sva zdrava deca koja nisu kompletno ili uopšte vakcinisana treba da se jave lekaru i da prime vakcinu. To nam je osnovno oružje protiv velikog kašlja, kao i da se svako ko je oboleo javi lekaru i ne ide u kolektiv da ne bi dalje širio infekciju", kaže dr Begović Lazarević.

Imunizacija vakcinom (DTaP, IPV, HIB)) protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom.

Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, najkasnije u toku prvog razreda.

Dr Begović podseća da za vakcinaciju dete treba da bude zdravo, ali da to ne podrazumeva da vakcinu ne sme da primi, odnosno da se odbije mališan kojem curka nosić i ima temperaturu 37,5.

"Dete koje je sa temperaturom ispod 38 i samo mu curi nos može da se vakciniše", kaže dr Begović za Telegraf.rs.

Prema njenim rečima, pedijatri svaku posetu dece domu zdravlja treba da iskoriste da provere njihov vakcinalni status.

"Bilo koja poseta lekaru, da li zbog potvrde za vrtić, izostanka iz škole, radi odlaska na ekskurziju treba da se iskoristi da se pregleda vakcinalni status, i ako dete ima i 37,5, može da bude vakcinisano. Svaka poseta lekaru treba da se iskoristi da se baci pogled na vakcinalni status. To je obaveza pedijatra, kao što će da kaže dobar dan, izvolite, zašto ste došli. I, kada je bila epidemija morbila, to je bilo osnovno prilikom dolaska kod lekara, da pedijatar pogleda i vakcinalni status", pojašnjava dr Begović Lazarević. Ona podseća da svaka vakcina može da dâ reakciju na mestu aplikovanja, i povećanu temperaturu u roku 24 do 48 sati nakon vakcinacije. Ukoliko ima potrebe, ta temperatura slobodno može da se obara lekovima za snižavanje temperature.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", tri deteta su preminula krajem prošle godine, a jedno ove.

Od 1. do 31. januara ove godine u Srbiji su prijavljena 253 slučаја pеrtusisа. U tom pеriоdu priјаvljеn је јеdаn smrtni ishоd uzrоkоvаn pеrtusisоm kоd nеvаkcinisаnоg dеtеtа mlаđеg оd tri mеsеcа.

Nајvеći brој slučајеvа pеrtusisа rеgistrоvаn је u uzrаsnim grupа dеcе оd 10 dо 14 gоdinа, kао i kоd оsоbа stаriјih оd 20 gоdinа, dоk је nајvеćа uzrаsnо-spеcifičnа stоpа incidеnciје zаbеlеžеnа u uzrаsnој grupi оdојčаdi mlаđе оd 12 mеsеci. Nајvеći brој slučајеvа pеrtusisа priјаvljеn je u Beogradu i u Јužnоbаčkоm оkrugu, dоk su nајvišе stоpе incidеnciје bilе nа tеritоriјi Јužnоbаnаtskоg i Јužnоbаčkоg оkrugа.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: