Zdravlje

Četvrtak, 24.11.2022.

17:06

Odobren najnoviji tretman za retku bolest zgrušavanja krvi, cena jedne doze 3,5 miliona dolara

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je upravo odobrila novi tretman za retku bolest zgrušavanja krvi. S obzirom da će jedna doza koštati 3,5 miliona dolara, to je najskuplji lek na svetu.

Izvor: index.hr

Odobren najnoviji tretman za retku bolest zgrušavanja krvi, cena jedne doze 3,5 miliona dolara
Foto:Shutterstock/Rachaphak

Iako se iznos za lečenje čini ogromnim, nedavna analiza isplativosti leka sugeriše da je to relativno fer cena za efekat samog lečenja - barem u SAD. Lek Hemgenik je genska terapija za hemofiliju B, retku genetsku bolest koja uzrokuje oštećeno zgrušavanje krvi. Najozbiljniji simptomi uključuju epizode ​​krvarenja koje je teško zaustaviti.

Hemofilija B je obično češća kod muškaraca nego kod žena. Procenjuje se da skoro 8.000 muškaraca u SAD trenutno pati od ove doživotne bolesti. Primarni lek koji se trenutno koristi za lečenje hemofilije B u SAD obezbeđuje pacijentima preko potreban faktor zgrušavanja, ali je to doživotno lečenje i stoga je skupo.

Oni sa teškim simptomima zahtevaju rutinski i skup režim lečenja, čija efikasnost može vremenom da oslabi, piše Science Alert.

Stručnjaci procenjuju da se tokom života pojedinog odraslog pacijenta sa umerenom do teškom hemofilijom B u SAD, između 21 i 23 miliona dolara potroši na lekove. Troškovi lečenja u Velikoj Britaniji su jeftiniji nego u SAD ili drugde u Evropi, ali i dalje idu u desetine miliona dolara po pacijentu tokom njegovog života.

Hemgenik je, s druge strane, intravenski proizvod sa jednom dozom. Proizvod se unosi u telo na osnovu virusnog vektora koji isporučuje DNK ciljnim ćelijama u jetri. Ćelije zatim same repliciraju genetske informacije, šireći uputstva za protein zgrušavanja poznat kao faktor IKS.

Do sada su dve studije ispitivale efikasnost i bezbednost Hemgeniksa. Nakon primanja genske terapije, stopa po kojoj su pacijenti imali nekontrolisano krvarenje opala je za više od 50 procenata. Neželjeni efekti su uključivali glavobolje, simptome slične gripu i povišene enzime jetre.

Vlada SAD ima podsticaje da istražuje lekove za retke i ozbiljne bolesti, ali ova politika je mač sa dve oštrice. Naime, to takođe znači da američko tržište snosi troškove monopola na lekove, dok druge nacije, koje postavljaju granice cena lekova, ubiru prednosti međunarodnih istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: