Zdravlje

Sreda, 28.09.2022.

15:54

Istraživanje potvrdilo šta smanjuje stres; Pola sata šetnje kroz šumu ili grad?

Postoji razlog zašto su zvuci prirode, cvrkut ptica, tekući potoci, kiša koja pada, često zvučne opcije za meditaciju. Nova mala studija objavljena u Molekularnoj psihijatriji to dodatno naglašava.

Izvor: Avaz

Istraživanje potvrdilo šta smanjuje stres; Pola sata šetnje kroz šumu ili grad?
Foto:Shutterstock/Allison Jehlicka

Studija je pokazala da jednočasovna šetnja u prirodi smanjuje stres u poređenju sa jednosatnom šetnjom u užurbanom gradskom okruženju. Studija je pratila 63 osobe koje su nasumično raspoređene u šetnju prirodom ili gradsku šetnju. Šetnja prirodom odvijala se u šumi, a urbana u prometnoj ulici u gradu.

Učesnicima je rečeno da ne proveravaju svoje telefone i ne zaustavljaju se u prodavnicama dok šetaju. Dobili su ručak i telefon sa tajmerom od 30 minuta. Pre šetnje, učesnici su popunili upitnik, a zatim su prošli fMRI skeniranje koje je merilo dva zadatka. Prvi zadatak je merio moždanu aktivnost, a učesnicima je prikazano 15 ženskih i 15 muških lica neutralnog ili uplašenog izraza.

Drugi mereni zadatak bila je moždana aktivnost, koja bi trebalo da stvori nivo stresa kod učesnika. Tokom zadatka, učesnici su imali određeno vreme za rešavanje izazovnih aritmetičkih zadataka.

Nakon šetnje, učesnici su popunili još jedan upitnik i podvrgnuti još jednom fMRI skeniranju koje je merilo iste zadatke koje su obavljali pre šetnje. Rezultati su pokazali da je priroda značajno poboljšala nivo stresa kod ljudi. Studija je pokazala da su oni koji su učestvovali u 60-minutnoj šetnji prirodom iskusili niži nivo stresa nakon što su bili napolju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: