Zdravlje

Petak, 24.06.2022.

08:05

Majmunske boginje se prenose na još jedan način, dovoljno da upotrebite nečiji peškir

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da postoje dokazi o lokalnom prenosu majmunskih boginja, pored izveštaja o slučajevima kada su osobe putovale u inostranstvo.

Izvor: Tanjug

Majmunske boginje se prenose na još jedan način, dovoljno da upotrebite nečiji peškir
Foto:Shutterstock/Olegs Ri

Slučajevi se uglavnom javljaju kod muškaraca koji imaju polne odnose sa muškarcima, ali je infekcija moguća i kod žena, izjavio je član CDC-a Agam Rao, prenosi Rojters.

Majmunske boginje, virusna infekcija koja izaziva lezije kože, je endemična u pojedinim delovima Afrike, ali je trenutna epidemija pogodila zemlje u kojima se virus obično ne širi, što je izazvalo zabrinutost.

CDC navode da je bilo i izveštaja o prenosu među članovima porodice i bliskim kontaktima.

"Takođe smo čuli širom sveta za bliske kontakte kao što su članovi domaćinstava koji su, na primer, delili posteljinu, peškire, pa su dobili infekciju", rekao je Rao. Dodao je da to znači da se infekcija ne širi samo kroz bliski intimni kontakt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Podeli: