Zdravlje

Petak, 29.10.2021.

16:45

Jeftin antidepresiv protiv kovida - efikasnost 73 odsto

Deset dana nakon upotrebe jeftinog antidepresiva "fluvoaksamina" smanjen je rizik od hospitalizacije u vezi sa kovidom 19 za 73 odsto kod zaraženih pacijenata sa komorbiditetom, otkrio je istraživački tim u Brazilu.

Izvor: B92

Jeftin antidepresiv protiv kovida - efikasnost 73 odsto
Ilustracija/Foto:Profimedia

Pacijenti koji su uzimali lek kako je propisano imali su 66 odsto manje šanse da budu hospitalizovani zbog infekcije nego pacijenti koji su uzimali placebo, saopštio je Gilmar Reis sa "Pontifical Catholic University of Minas Gerais and colleagues" u časopisu Lancet Global Health.

Lek je takođe više nego prepolovio mortalitet, sa 2 procenta u placebo grupi i na manje od 1. procenta u grupi koja je stvano lečena.

Intervencija je bila toliko uspešna da je nezavisni komitet za praćenje bezbednosti podataka zaustavio fazu randomizacije ispitivanja. Studija se nastavlja u otvorenom formatu, odlučio je tim.

Dvadeset pacijenata bi moralo da uzima lekove kako bi sprečilo hospitalizaciju jednog pacijenta.

Rezultati su posebno intrigantni s obzirom na studijsku populaciju. Ispitivanje je sprovedeno u Brazilu, a 95 procenata ispitivane populacije bilo je mešane rase.

Studije istraživanja kovida 19 u SAD obično se u velikoj meri oslanjaju na bele pacijente. Ovo je problematično, s obzirom na to da je veća verovatnoća da će rasne i etničke manjine imati komorbiditete koji povećavaju rizik od loših ishoda kovida 19.

Studiju je činilo 1.497 pacijenata sa PCR-om dokazanim infekcijama kovida 19 i najmanje jednim osnovnim zdravstvenim stanjem, uključujući gojaznost, hipertenziju ili respiratornu, srčanu ili bubrežnu bolest.

Dobijali su placebo ili 100 mg fluvoksamina dva puta dnevno tokom 10 dana.

Ovo je drugi put da je fluvoksamin pokazao potencijal kao lek za kovid 19. Prošlog novembra, manja randomizovana studija (152 pacijenta) otkrila je da je lek sprečio kliničko pogoršanje kod pacijenata koji su ga uzimali u odnosu na placebo, prenosi FDA.

Istraživači nisu sasvim sigurni kako lek posreduje u odgovoru na bolest, ali su predložili tri mogućnosti:

-Fluvoksamin ispoljava antiinflamatorne efekte sprečavajući oslobađanje nekoliko interleukina — proteina koji su važni u zapaljenju izazvanom bolešću.
-Izgleda da takođe ima antitrombocitnu aktivnost.Kovid 19 može da izazove difuzno zgrušavanje. Fluvoksamin je selektivni inhibitor ponovnog uzimanja serotonina. -Kada se serotonin kreće u trombocite, povećava se potencijal zgrušavanja.
-Fluvoksamin povećava nivoe melatonina, iako istraživači nisu spekulisali kako povećani melatonin može uticati na odgovor na bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: