Verovatno grešite ceo život: Ovako se pravilno duva nos

Sluz koja se sakuplja u nosu usled upale sinusa ili nekog drugog problema, često nam stvara osećaj curenja ili začepljenosti. Refleks nam govori da je tada vreme da izduvamo nos - međutim, da li je to uvek pravilno?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2020.

16:29

Verovatno grešite ceo život: Ovako se pravilno duva nos
Foto: depositphotos/Wavebreakmedia

Osećaj začepljenosti, zapravo, dolazi od povećanih krvnih žila koje se nalaze u nosu, prenosi portal Sixwise. Kada duvamo nos u maramicu, stvaramo jači vazdušni pritisak, koji će ih samo nadražiti umesto da popravi stanje.

Naučnici sa Univerziteta Virdžinija i danskog Arhus univerziteta, tako, objašnjavaju da duvanje nosa može da vrati sluz u sinusne šupljine. U studiji koja se bavila ovim problemom, nakon ubacivanja kontrastne boje u nos ispitanika, trećina je kijala, trećina kašljala, a trećina izduvavala nos.

Izmerena količina sluzi kod sve tri grupe govori u prilog dome da je, kod onih koji su duvali nos, bilo boje u jednom ili više sinusa, a kod onih koji su kijali ili kašljali, nije je bilo uopšte.

Ovo je naročito važno kod bakterija, gde se dodavanjem pritiska one ne izbacuju, već samo guraju nazad u nosne šupljine. Kako da ispravno duvate nos:

* Ako iz nosa curi sluz, nežno ga obrišite, uz veoma blago duvanje. Pravite više kratkih izdisaja, a ne samo jedan dugačak.

* Ne duvajte kroz obe nozdrve u isto vreme, već pritisnite jednu nozdrvu

* Ukoliko vam je nos začepljen posle buđenja, sačekajte desetak minuta, nemojte odmah da izduvavate nos

* Posle duvanja nosa obavezno operite ruke - bakterije vrlo lako mogu preći sa maramice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: