"Torlakova" vakcina za dva-tri meseca

Institut "Torlak" posle 15 godina ponovo proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, a direktorka Instituta Vera Stoiljković najavila je danas da će se proizvoditi 100.000 do 150.000 doza i da će vakcina nakon dobijanja dozvole biti na raspolaganju građanima tokom oktobra ili novembra.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

09:45

Foto: depositphotos/IgorVetushko

Prema njenim rečima, pojavila se potreba da se pogoni usklade sa proizvođačkom praksom i od 2009. godine "Torlak" se priključuje projektu za globalni akcioni plan.

"Torlak je do kraja završio projekat i došao do svoje vakcije. Urađena su ispitivanja i dokazano je da je vakcina protiv gripa, trovalentna, bezbedna, efikasna i pokazala imunogenost", rekla je Stoiljkovićeva za RTS.

Ona je navela da je vakcina trovalentna, sadrži tri soja virusa gripa, a tokom svih faza nije bilo ozbiljnih neželjenih rekacija već blagih, koje se ogledaju u pojavi crvenog kruga, blaže povišene telesne temeprature.

Institut je uključen i u borbu sa kovidom, a Stojiljkovićeva kaže da se dnevno testira 1.000 do 1.500 uzoraka.

"Svakodnevno vršimo nadzor nad gripom i u tom radu zatekao nas je mart mesec. Radili smo manji broj testova, a onda 350 u toku dana, a danas drugačijom organizacijom došli smo 1.000 do 1.500 reakcija", rekla je direktorka "Torlaka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: