Zašto se Italijani ne goje iako žive u zemlji paste i pice?

Italijani su poznati kao najveći svetski gurmani, ali je u njihovoj zemlji gojaznost daleko manje rasprostranjena, nego u ostatku Evrope i Americi.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Utorak, 04.10.2016.

13:18

Zašto se Italijani ne goje iako žive u zemlji paste i pice?
Foto: Thinkstock

Kako se Italijani ne goje, uprkos tome što žive u zemlji testenina i pice?

Mnoge studije su pokazale da je mediteranska ishrana idealna za dugovečnost, dobro zdravlje i sprečavanje gojaznosti, ali se u nju ne ubraja brza hrana koju mi obično nazivamo italijanskom, iako s tamošnjom tradicionalnom kuhinjom nema mnogo veze.

Italijani najviše uživaju u povrću, voću, ribi i morskim plodovima, mahunarkama, živinskom mesu, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, crvenom vinu i siru, a konzumiraju vrlo malo crvenog mesa.

Obično dan započinju manjim doručkom sa kafom s mlekom ili bez mleka, zajedno sa “kornetom” (keksom) ili žitaricama.

Ručak varira od regije do regije i od porodice do porodice, ali se uglavnom sastoji od dva jela – salate i sendviča ili manjeg tanjira testenine praćenog komadom piletine, ribe ili povrća.

U Italiji retko broje kalorije, jer jedu dok se ne zasite. Oni vode i aktivan način života i sasvim je uobičajeno prošetati posle porodičnog ručka ili večere.

Oni ne preteruju sa masnoćama, pa čak ni sa maslinovim uljem, koje inače intenzivno koriste u kuhinji.

Ukus dodaju i balzamiko sirćetom, kao i svežim začinima.

U Toskani su mahunarke najzastupljenija namirnica, pa su “pasta e fagioli” (testenina sa pasuljem) i “ribollita” supa najpopularnija jela.

Na jugu se najviše jedu artičoke, sveža riba, sveže začinsko bilje, limun, kapar, a pasta se služi sa vrlo malo maslinovog ulja ili sa povrćem i paradajz sosom, ali uvek u malim porcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: