Nedelja, 10.12.2023.

15:59

Ovi orašasti plodovi pomažu u snižavanju holesterola

Ishrana bogata orasima mogla bi da smanji vrednosti holesterola i suprotstavi se upalnim procesima, koji ujedno predstavljaju i faktore rizika za kardiovaskularna oboljenja, kažu naučnici sa Harvard University, u studiji koju je publikovao American Journal of Clinical Nutrition.

Izvor: Maja Berg, Zdrav Zivot

Ovi orašasti plodovi pomažu u snižavanju holesterola
Foto: Shutterstock/ 5PH

"Orasi imaju jedinstven profil - bogatstvo polinezasićenih masnih kiselina, koje mogu da poboljšaju stanje lipida u krvi i utiču na faktore rizika za bolesti srca i krvnih sudova", objašnjavaju istraživači i podsećaju da su “orasi i bogat izvor vlakana, magnezijuma, B vitamina, E vitamina i drugih antioksidanata”.

Naime, analizirano je 13 različitih studija na ovu temu gde je kalorijski unos režima ishrane 365 osoba, tokom 4 do 24 nedelje, obuhvatao 10 i 24 % kalorijskog unosa oraha.

Nađeno je da je kod onih koji su konzumirali veću količinu oraha, došlo do značajnog smanjenja u vrednosti opštog i LDL, takozvanog, “lošeg” holesterola, a, uprkos tome što su orasi bogati mastima, dolazilo je do smanjenja rizika od nastanka srčanih oboljenja.

"Ostali nalazi su ukazali na to da orasi obezbeđuju značajnu korist za određeni antioksidativni kapacitet i inflamatorne markere kao i da ne uzrokuju negativne promene u telesnoj težini”, dodaju naučnici.

Prethodne studije su povezivale ishranu bogatu jezgrastim plodovima, uključujući makadamija orahe i bademe, kao i bobičastim plodovima sa smanjenjem rizika od nastanka metaboličkog sindroma, raka dojke i unapređenjem zdravlja srca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: