Sreda, 06.12.2023.

16:57

Magnetni hirurški robot u bolnici u Čileu obavio svoju prvu operaciju izvan SAD

Robot, izrađen u SAD, koji koristi jake magnete za obavljanje manje invazivnih operacija, završio je svoj prvi međunarodni zahvat – uklanjanje žučne kese – u javnoj bolnici u Čileu, saopštila je danas kompanija koja je razvila tehnologiju.

Izvor: Tanjug

Magnetni hirurški robot u bolnici u Čileu obavio svoju prvu operaciju izvan SAD
Foto: Profimedia

Levita magnetiks iz Kalifornije tvorac je hirurške platforme MARS, koja je debitovala ove nedelje izvan Sjedinjenih Američkih Država, i to u bolnici Luis Tisne u Santijagu, preneo je Rojters.

Kompanija navodi da spomenuti sistem omogućava hirurzima da "prikače mali magnet na organe, poput jetre, i koriste ruke robota sa snažnim magnetima na stomaku pacijenta da manipulišu organima". Platforma takođe "daje hirurgu kontrolu nad kamerom, što omogućava bolju vizualizaciju, a i mnogo je stabilnija".

"A u hirurgiji, vid je sve!", rekao je doktor i osnivač kompanije Levita magnetiks Alberto Rodrigez Navaro.

On je nakon operacije naveo da ovaj sistem donosi boljitak za pacijenta, zbog manje rezova i bola, kao i bržeg oporavka. "Za hirurga je to bolje, jer mu omogućava da bude efikasniji, a i moguće je uraditi više operacija dnevno", naglasio je Rodrigez Navaro. Rojters napominje da je platformu odobrila američka Uprava za hranu i lekove u septembru i izvela je svoju prvu komercijalnu operaciju na klinici Klivlend u Ohaju u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: