Utorak, 05.12.2023.

14:18

Oglasio se RFZO zbog lažnog leka u Srbiji

Ogromna tražnja za lekom "ozempik", koji je namenjen pacijentima sa dijabetesom tip 2 ali se masovno koristi i za mršavljenje, dovela je do nestašica u apotekama i pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama.

Izvor: B92

Oglasio se RFZO zbog lažnog leka u Srbiji
Foto: BearFotos/Shutterstock

"Lek Ozempik dostupan je osobama sa dijabetesom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje isključivo uz recept i zbog stroge kontrole ne postoji mogućnost da se lažni lek pojavi u apotekama. Oni koji ovaj lek ne koriste za dijabetes, kao i oni koji nabavljaju falsifikovani lek na internetu, ugrožavaju svoje zdravlje", upozorila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ona je podsetila da se lek o trošku RFZO obezbeđuje samo za obolele od dijabetesa, za šta je jedino i registrovan i apelovala na sve da ga u druge svrhe ne koriste, kao i da ne pokušavaju da ga nabave na nelegalne načine.

Velika globalna tražnja za ovim inovativnim lekom, koji zdrave osobe zloupotrebljavaju za mršavljenje, dovela je do pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: