Ponedeljak, 04.12.2023.

12:40

"Smrtnost je 100%... Zarazi se i to je kraj" VIDEO

Epidemija ptičjeg gripa širi se Evropom. Uginulo je stotine miliona divljih ptica zbog zaraze i na farmama, a doktor veterinarske medicine Vladimir Terzin otkrio je za TV Prva da li je ova zaraza opasna po ljude.

Izvor: B92

Ilustracija, foto: EPA/JOZSEF BALATON HUNGARY OUT

Kako ističe, za sada nema opasnosti po ljude.

"Za sada, virusolozi kažu da nije. Znači, taj soj koji se pojavio i koji je naneo veliku štetu prvo zahvata divlje ptice, oni su ga označili, mislim, kao H7, H5. To je neka nova varijacija tog soja ptičjeg gripa, avijarne influense. On se pojavio prvo kod ždralova. Zaraza se zapravo pojavljuje kod ptica koje se sele sa severa na jug. Kod nekih plovki, odnosno gusaka itd., i one samim preletom i tamo gde stanu da se odmore ostavljaju taj virus, koji se tada širi i na domaće ptice i može da se proširi i na neku domaću živinu. Kažu da je smrtnost 100-odstotna kod ptica... Zarazi se (ptica) i to je kraj. Uginuće. Uginuće sigurno", naveo je Terzin za TV Prva.

Na pitanje da li postoji opasnost po ljude ako pojedu živinu, kazao je da tu ne bi trebalo da imamo strah pošto "svaki virus već na nekih pedesetak stepeni posle termičke obrade nestane".

"Taj soj virusa koji se pojavio sada u suštini nije opasan za ljude i ne prelazi na ljude. Tako da, koliko znam, nema nikakvih prijavljenih slučajeva ptičjeg gripa", objasnio je on.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: