Ponedeljak, 05.10.2020.

14:57

SZO: Pandemija onemogućava da se pomogne onima s mentalnim problemima

Rad službi za pomoć mentalno obolelima je ugrožen svuda u svetu zbog pandemije koronavirusa i očekuje se da će zaraza dodatno ugroziti psihičko zdravlje ljudi, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Izvor: Tanjug

SZO: Pandemija onemogućava da se pomogne onima s mentalnim problemima
Foto: depositphotos/VitalikRadko

Prema podacima SZO, rad službi za pomoć mentalno ugroženima radi punim kapacitetom u samo 7 odsto od 134 anketirane države, dok se u čak 93 odsto anketiranih zemalja javljaju različiti problemi koji ometaju redovan rad psihijatrijskih ustanova, preneo je Rojters.

Dodatna sredstva za ustanove za mentalno zdravlje obezbeđena su u svega 17 odsto od 134 anketirane zemlje s ciljem da se odgovori na povećani broj slučajeva mentalnih poremećaja tokom pandemije.

"Na osnovu preliminarnih informacija, doći će do povećanja broja osoba sa mentalnim ili neurološkim poremećajima i onih koji zloupotrebljavaju narkotike, kojima će biti potrebna stručna pomoć. Na ovaj problem bolje će odgovoriti bogatije zemlje, ali naš zadatak je da omogućimo stručnu pomoć svakome u slučaju potrebe", upozorila je Devora Kastel, direktorka direkcije za mentalno zdravlje SZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: