Nedelja, 14.11.2021.

17:33

Roditelji male dece, morate da spavate - posledice su velike

Nedostatak sna kod roditelja male dece često ostavlja niz posledica na njihovo zdravlje, a telo reaguje na brojne načine, od kojih većina uopšte nije vidljiva.

Izvor: B92

Roditelji male dece, morate da spavate - posledice su velike
Foto: Profimedia

Jedan primer je visoki krvni pritisak, a drugi, poprilično čest, reakcija je tela na glad, tako da umorni roditelji najčešće biraju nezdravu hranu.

Ono što se događa je to da telo misli da želi hranu koja će ponuditi što više energije, pa je prirodno da čezne za namirnicama koje su pune masti i šećera. To znači da postoji veza između nedostatka sna, sporijeg metabolizma i gojaznosti.

Dodatni fiziološki efekti nedovoljnog spavanja
Ostali fiziološki simptomi uključuju zamagljen vid, vrtoglavicu i pojačan bol. Takođe je tri puta veća mogućnost prehlade jer nedostatak sna potiskuje imunološki sistem.

Studija iz 2011. objavljena u medicinskom časopisu "Behavioral Sleep Medicine" čak je otkrila da nedostatak sna može dovesti do onoga što su neki nazvali "efektom zombija" kod roditelja, a to je smanjena sposobnost pokazivanja radosti u izrazima lica.

Slično istraživanje objavljeno 2013. u časopisu "Sleep" otkrilo je da nedostatak sna može dovesti do toga da drugima izgledate tužnije ili mrzovoljnije, sa natečenim crvenim očima, oteklim kapcima, tamnijim podočnjacima, bledom kožom i sa više bora.

Kognitivni efekti nedovoljnog spavanja

Kada je Konor Vajld, saradnik na Institutu za mozak na Univerzitetu Vestern u Londonu, kada je otkrio da on i njegova supruga očekuju blizance, počeo je da razmišlja šta će rođenje njihovih beba promeniti u svim aspektima njihovih života, uključujući i njihov san.

Ova lična analiza podstakla je njegovo nedavno istraživanje, koje je uključivalo kontrolisanu anketu više od 10.000 ispitanika, koji su davali informacije o kvalitetu i trajanju sna pre nego što su završili niz kognitivnih testova.

Vajld i njegov tim otkrili su da je premalo spavanja redovno povezano sa padom mentalne oštrine. Čak i jedan loš san može da prouzrokuje smetnje, uključujući pad u sposobnostima zaključivanja i rešavanja problema, ali i u verbalnim sposobnostima, kao što je razumevanje nekoga u razgovoru ili razumevanje pisanih članaka. Zanimljivo je dodati da su Vajld i njegov tim otkrili da kratkoročno pamćenje nije narušeno od premalo sna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: