Sreda, 22.09.2021.

13:40

Trudnice strahuju od svakog udarca u stomak - koliko ovakve povrede štete bebi

Tokom trudnoće buduće majke brinu o raznim pitanjima vezano za sopstveno zdravlje koja istovremeno mogu uticati na zdravlje njihovih beba, a jedno od često postavljenih pitanja jeste može li udarac ili povreda stomaka naškoditi detetu.

Izvor: klix.ba

Trudnice strahuju od svakog udarca u stomak - koliko ovakve povrede štete bebi
Foto: Shutterstock/ Olena Yakobchuk

Mnogi faktori tokom trudnoće čine vaš stomak sklonijim udarcima i kvrgama, poput labavih ligamenata i zglobova, sve većeg obima i osećaja blage rastresenosti.

Međutim, stručnjaci smatraju da nema potrebe za brigom svaki put kad se udarite u stomak, čak ni pad napred ili udarac verovatno neće naštetiti vašoj bebi.

Kako piše magazin Parents, majka priroda pruža sigurno i zaštićeno okruženje za fetus, koji pluta u amnionskoj tečnosti u amnionskoj vrećici, koju štite mišići maternice i stomaka, što je pojasnio doktor Oven Montgameri sa Univerziteta zdravstvenih nauka Alegeni. Kičma pozadi i grudni koš spreda takođe prave koštane barijere.

Pomoć lekara treba potražiti ukoliko osetite da vaša beba nije aktivna kao pre (kretanje otprilike pet puta u razdoblju od dva sata dok ležite normalno je ako ste u drugom ili trećem tromesečju) ili ako krvarite, osetite kontrakcije ili grčeve unutar 12 sati od incidenta.

Lagani pritisak na stomak dok raste je u redu, ali čvrsti udarci poput udarca nogom mogu biti opasni, posebno kako se približavate kraju trudnoće.

Trauma materice u bilo kojem obliku (snažan udarac, pad direktno na stomak, saobraćajna nesreća) može uzrokovati nešto što se naziva odvajanje posteljice.

Ovo je stanje u kojem se posteljica odvaja od zidova maternice. U blažim slučajevima može doći do vaginalnog krvarenja i/ili kontrakcija bez posledica za bebu. Ali, u teškom slučaju, veliki deo posteljice se odvaja i mogao bi uzrokovati probleme bebi.

Preduzmite dodatne mere opreza kako biste bili sigurni da se ne okliznete. Pazite na led, sneg i mokro lišće i na sveže obrisane podove. Preporučuje se da nosite ravne cipele i da budete oprezni pri ulasku i izlasku iz kade ili tuša i koristite rukohvate na stepenicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: