Ponedeljak, 30.08.2021.

16:03

Kad prve najslađe reči deteta postaju "noćna mora" za roditelje? VIDEO

Nije normalno da dete staro 27 meseci zna da kaže samo "mama", "tata" i "deda", pod uslovom da su i to reči, da dete ne izgovara samo udvojene slogove, razjasnila je za TV Prva dr Silvana Punišić iz Intituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora Đorđe Kostić.

Izvor: B92, TV Prva

Kad prve najslađe reči deteta postaju
Foto: Printskrin/TV Prva

"Nije normalno da dete ima samo tri reči i pitanje je da li su to reči jer ako su se javile u osmom mesecu, velika je verovatnoća da je to brbljanje i da je to udvajanje slogova ma-ma, ta-ta. To udvajanje i pretočenje u reči se dogodi oko 10, 11 ili 12 meseca, u osmom je rano da imamo funkcionalne reči. Brbljanje kod tog deteta najverovatnije nije preraslo u govor, čak i da su to reči, to je fond koji ne pokriva, tačnije nulti razvoj govora", podvukla je dr Punišić.

Prema njenim rečima, verovatno se radi o idioglosnoj komunikaciji ako ga samo majka razume i pokazuje joj rukama, odnosno o govoru koji poznaje samo dete, a prepoznaju samo baka ili mama po tome što dete ide u pravcu nečega što želi ili vuče osobu u tom pravcu.

Sa 27 meseci fond treba da je uveliko prešao 300 reči, dodaje logoped, tu je rečenica, tu su čak i obeležja gramatike, zamenice, interesovanje ka porodici i ka spoljašnjem svetu.

"Majka ovog deteta treba da se obrati za savet i dovede dete na pregled. Između prve i druge godine nema problema koji ne može da se reši. Dete od tri godine ulazi već u kategoriju usložnjavanja jezika, a ne progovaranja i ne treba čekati do tad".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: