Nedelja, 15.08.2021.

11:13

Brzo dolazi do stanja šoka: Ostavljanje deteta zatvorenog u automobilu može biti smrtonosno

Ukoliko je napolju 26 stepeni, za samo 10 minuta u zatvorenom automobilu temperatura može da dostigne 32 stepena, a za pola sata i do 45 stepeni.

Izvor: RTS

Brzo dolazi do stanja šoka: Ostavljanje deteta zatvorenog u automobilu može biti smrtonosno
Foto: Shutterstock/merrymuuu

Slučaj Nemice koja je pre nekoliko dana ostavila dete u zaključanom automobilu na suncu u Gospiću ponovo je otvorio pitanje koliko su takve situacije opasne po život.

Pre samo dve nedelje, na takav način je stradala četvorogodišnja devojčica u Republici Srpskoj, početkom juna dečak u Kninu.

Stručnjaci upozoravaju da je čak i kratko vreme za dete zatvoreno u automobilu potencijalno smrtonosno, a nadležni ponavljaju – ostavljanje mališana bez nadzora kažnjava se zatvorom do tri godine.

Ukoliko je napolju 26 stepeni, za samo 10 minuta u zatvorenom automobilu temperatura može da dostigne 32 stepena, a za pola sata i do 45 stepeni. Živa na termometru u kolima se znatno brže penje pri vrućinama koje se beleže ovih dana. Najteže ih podnose najmlađi.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar Univerzitetske dečje klinike Tiršova kaže da što su deca manja to je termoregulacija slabija, odnosno oni brže dehidriraju.

"Veoma brzo dolazi do razvoja jednog šoknog stanja i naravno sve to uslovljava da oni brzo dođu do zatajenja rada srca i pluća uz promene koje se odigravaju na mozgu. Gube svest", objašnjava dr Rsovac.

A koliko je vremena potrebno da dete izgubi svest ili oseti tegobe, zavisi od uzrasta. Često može da bude dovoljno i svega nekoliko minuta.

Pedijatar dečje klinike objašnjava da deca umiru zato što su pregrejana bez mogućnosti hidriranja i bez mogućnosti da izađu iz takvog prostora koji je jedna vrsta komore, toplotne komore.

"Mi imamo preporuku da deca po ovakvim temperaturama ne izlaze nigde. Znači, vodite računa o tome", upozorava dr Snežana Rsovac.

Doktorka Tatjana Subotić sa Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da se roditelji često odluče da ostave dete u automobilu kada ono spava, jer neće da ga bude, da mu remete san.

"Ostave ga na 5-10 minuta, dete se probudi, uđe u paniku, ne zna gde se nalazi, ne zna zbog čega je samo, i to je ono što dodatno otežava njegovo stanje. Deca nisu opremljena kognitivno jednako kao mi, različito doživljavaju vreme, perspektivu, treba im reći koliko će to trajati, šta da učine ako se nešto dogodi, ali generalno takve situacije treba izbegavati", naglašava dr Subotić.

Da takve situacije treba izbegavati potvrđuje i zakon.

"Svako ko zapazi, ima pravo, i obavezu, da to prijavi, jer je u pitanju krivično delo zanemarivanje dece, po članu 193. KZ, koje se kažnjava zatvorom do tri godine. Ja ne kažem da svakog od roditelja treba procesuirati, ali naglašavam da deca ne smeju biti ostavljena bez nadzora roditelja ili bilo čijeg drugog. Može se prijaviti policiji, Centru za socijalni rad i u tom slučaju se proverava podobnost roditelja ili staratelja, onoga ko brine o deci", kaže zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Više od pedesetoro dece je tokom 2019. umrlo u zaključanim automobilima, dok je tokom prošle godine 25 mališana na isti način izgubilo život, pokazuju podaci američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: