Zdravlje

Petak, 23.02.2024.

10:39

Dermatolozi "zapenili" zbog svetske zvezde: "Velike tetovaže mogu da budu opasne po zdravlje" FOTO

Poznati muzičar Mašin Gan Keli privukao je pažnju javnosti svojom novom tetovažom koja prekriva celu gornju polovinu tela. Ovaj crtež, koji zahvata grudni koš i ruke, izazvao je komentare dermatologa u vezi sa rizicima i komplikacijama koje velike tetovaže mogu da izazovu.

Izvor: B92

Dermatolozi
Foto: Shutterstock/Olek Lu

Mašin Gan Keli je na svom Instagram profilu podelio sliku nove tetovaže koja je zahtevala "čak 44 igle da bi bila završena". Međutim, stručnjaci ističu da tetovaže po celom telu, kao što je ovakva crna tetovaža, nisu samo bolnije od standardnih, predstavljau i veći rizik od infekcija i raka mogu da otežaju prepoznavanje ranih znakova raka

"Komplikacije od tetoviranja su česte, a što je tetovaža veća ima veći potencijal da izazove nuspojave", rekla je Dr Ema Vedževort, dermatolog iz Londona.
Nije samo rizik od infekcija i alergijskih reakcija ono što zabrinjava dermatologe. Istraživanja su pokazala da pigmenti iz tetovaža mogu dospeti u limfne čvorove, što može izazvati upale i imunološke reakcije.

"Ovo može dovesti do upale, imunoloških reakcija ili drugih promena tokom vremena.", rekla je Dr Lukian, dermatolog i osnivač klinike u Dubaiju.

Iako postoji zabrinutost zbog potencijalnih rizika, dermatolozi takođe naglašavaju da nije dokazano da tetovaže direktno povećavaju rizik od raka. Ipak, važno je pridržavati se pravila i birati profesionalce za tetoviranje, koji rade u higijenskim uslovima i koriste kvalitetne boje, piše "Dejli Mejl."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: