Vršio eksperiment nad samim sobom: Nije se tuširao pet godina, a zaključak je šokantan

Doktor i predavač sa Jejla, Džejms Hamblin, sproveo je eksperiment na sebi tokom pisanja svoje knjige "Clean: The New Science of Skin". Fokusirao se na kožu i otkrio mnogo važnih lekcija kojih bi se trebalo pridržavati.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

14:59

Vršio eksperiment nad samim sobom: Nije se tuširao pet godina, a zaključak je šokantan
Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Hamblin tvrdi da preterana upotreba sapuna može uzrokovati alergije, naglašavajući da su mikrobi prisutni u okolini i neće nestato tuširanjem. Veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže u organizmu, analogno s probavnim sistemom.

Uprkos eksperimentu, Hamblin i dalje pere ruke sapunom, ali ne upotrebljava šampone i gelove za tuširanje. Njegova nova filozofija higijene podstakla je promene u ličnim navikama, a voda ostaje važan deo nege.

Hamblin ističe povezanost između sapuna, kapitalizma i marketinških strategija. Ukazuje na jednostavnost hemijskog procesa izrade sapuna i ističe da je uvećanje potrošnje sapuna rezultat marketinških taktika koje podstiču ideju da više znači bolje. Hamblin je takođe lansirao vlastitu kozmetičku liniju kao eksperiment. Iako nije prodao nijedan proizvod, ističe problem neregulisane kozmetičke industrije u SAD-u. Naime, proizvođači kozmetičkih proizvoda nisu obavezni prijaviti sastojke ili dokazivati sigurnost proizvoda FDA-u, što stavlja potrošače u rizik.

Osvrće se i na upotrebu dezinfekcionih maramica, tvrdeći da nisu neophodne za svakodnevnu higijenu. Ističe da dezinfekcija površina brisanjem nije efikasna i preporučuje redovno čišćenje vodom i sapunom.

Na kraju, Hamblin naglašava da marketinški pritisci i preterana potrošnja proizvoda za negu kože i higijenu ne doprinose nužno boljem zdravlju. Postavlja pitanje o opravdanosti takvih praksi u skladu sa naučno utemeljenim pristupom, ističući da manje može značiti više, prenosi "bigthink".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: