Ova moćna biljka smanjuje i rizik od dijabetesa i bolesti srca

Lovor se koristi kao dodatak mnogim jelima. Pored toga što daje aromu, itekako je koristan za zdravlje pa bi trebalo češće da ga konzumiramo.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Subota, 17.02.2024.

14:13

Ova moćna biljka smanjuje i rizik od dijabetesa i bolesti srca
Foto: Formatoriginal/Shutterstock

On će ojačati imunološki sistem jer sadrži veliku količinu vitamina A, B6 i C. Može ublažiti nadimanje, želučane smetnje te upalu sinusa. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno tokom mesec dana smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca.

On je takođe dobar izvor kalcijuma, gvožđa i mangana. Može pomoći i u ublažavanju mensturalnih bolova te podstaći redovnu menstruaciju. U narodnoj medicini se koristi i za lečenje bronhitisa.

Osoba koja ima ovaj problem treba da stavi obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor. Čaj od lovora se smatra prirodnim lekom za kašalj i bronhitis.

Isekcajte tri lovorova lista, prelijte s 2.5 decilitra vode i kuvajte desetak minuta. Skinite s vatre i držite još desetak minuta poklopljeno, a nakon toga procedite. U proceđen čaj dodajte kašiku od limuna i dve kašike domaćeg meda. Čaj pijte dva do tri puta dnevno u količini do tri decilitra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: