Možemo li da smršamo ako pijemo puno vode?

Ako želite da smršate, verovatno ćete pregledati svaki deo vašeg dnevnog režima kako biste videli gde možete da ga poboljšate.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Nedelja, 11.02.2024.

09:42

Možemo li da smršamo ako pijemo puno vode?
Foto: Shutterstock/Tarasyuk Igor

Odlično mesto za početak je ishrana. Preispitivanje onoga što jedete i pijete je ključni deo celokupnog procesa. Zapravo, nešto tako jednostavno kao što je voda za piće može pomoći vašim naporima da izgubite težinu.

Ejmi Gudson, registrovana dijetetičarka, govorila je o učinku vode na mršavljenje.

Kada pomislite na vodu za piće, gubitak težine možda nije prva stvar koja vam pada na pamet. Kada posegnete za čašom da sipate osvežavajuću vodu, možda se osećate dehidrirano ili ste upravo završili osnažujući trening i treba vam rehidratacija.

Održavanje hidratacije i unos vode je ključan bez obzira na doba godine, ali može li voda za piće podržati vaš put mršavljenja?

"Voda za piće može biti korisna za postizanje sitosti, ali sama po sebi nije direktan uzrok gubitka težine", kaže nam ona.

Povećana sitost

Voda vas zasiti pre i posle jela. To bi moglo da rezultira unosom manje kalorija tokom obroka. Osim toga, prema istraživanju sa Univerziteta Wageningen u Holandiji, osobe koje su popile milkšejk, a zatim veliku čašu vode, iskusile su smanjen osećaj gladi i povećanu sitost, u poređenju s onima koji su popili malu čašu vode nakon šejka.

Hidratacija bez kalorija

Voda za piće je način na koji bez kalorija možete povećati hidrataciju. Umesto da uzmete slatki napitak poput zaslađenog ledenog čaja ili energetskog napitka, odabir vode umesto toga može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija, podržavajući upravljanje težinom.

Poboljšane fizičke performanse

Osiguranje da vaše telo ostane hidrirano je ključno za postizanje optimalnih fizičkih performansi.

"Ovo može doprineti sagorevanju kalorija tokom vežbanja. Dehidracija može dovesti do umora te tromosti odnosno sporijeg kretanja tokom treninga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: