Da li stres zaista doprinosi pojavi sedih?

Iako je ustaljeno mišljenje da se boja kose može promeniti usled stresa, to nije naučno dokazano.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 06.02.2024.

08:48

Da li stres zaista doprinosi pojavi sedih?
Foto: Shutterstock/PPstudio

Međutim, zbog određenih vrsta povreda, folikuli vlasi mogu biti izmenjeni, pa se ponekad dešava da osoba ima beli pramen kose.

Bolesti kao što su vitiligo (stanje koje uzrokuje depigmentaciju) i alopecija, ili gubitak kose, takođe mogu dovesti do gubitka pigmenta u kosi.

Nije istina ni da će vam izrasti tri nove sede vlasi ako počupate jednu. Dakle, određeni stil ili način života nemaju pravog uticaja na to da li će vaša kosa postati seda. Jedini stvarni faktor kome možete zahvaliti što ste postali sedi sa 30 ili 40 jeste genetika.

Ako obratite pažnju na svoju porodicu, uključujući roditelje i njihove roditelje, ili bake i deke, dobićete odgovor na pitanje šta možete da očekujete da se desi vašoj kosi.

Kada je u pitanju ćelavost, genetska predispozicija je najčešće nasleđena od majke, ali postoje i drugi faktori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: