Zdravlje

Utorak, 06.02.2024.

10:25

Paradajz i sok od paradajza ubijaju smrtonosnu bakteriju

Prema nedavno objavljenom istraživanju sok od paradajiza može da ubije salmonelu i druge bakterije koje mogu da budu štetne za probavni i urinarni trakt.

Izvor: B92

Paradajz i sok od paradajza ubijaju smrtonosnu bakteriju
Foto: goffkein.pro

Studija je objavljena u "Microbiology Spectrumu", časopisu Američkog društva za mikrobiologiju, a Džeongmin Song, jedna od učesnica istraživanja, ističe da je cilj istraživanja bio da se otkrije sposobnost paradajza i soka od paradajza da ubiju crevne patogene, uključujući salmonelu, identifikujući antimikrobne peptide kao ključni faktor.

Nakon potvrde da sok od paradajza zaista eliminiše salmonelu, istraživači su analizirali genom paradajza kako bi identifikovali antimikrobne peptide.

Četiri potencijalna antimikrobna peptida su testirana, a dva su se pokazala delotvorna protiv "Salmonelle Typhi." Otkriće je ključno jer ova dva peptida mogu oštetiti bakterijsku membranu, pružajući prirodnu odbranu protiv patogena.
Istraživački tim je takođe sproveo testove na varijantama salmonele koje se često javljaju, proučavajući kako deluju antimikrobni peptidi. Zaključak studije ukazuje na to da sok od paradajza nije samo efikasan u eliminaciji "Salmonelle Typhi", već i drugih bakterija koje mogu ugroziti zdravlje probavnog i urinarnog trakta.

Nadaju se da će rezultati ovog istraživanja podstaći širu javnost, naročito decu i tinejdžere, da konzumiraju više paradajza, kao i drugog voća i povrća, koje će im pružiti prirodne antibakterijske benefite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

23 h

Podeli: