Zdravlje

Subota, 03.02.2024.

19:18

Ova jednostavna navika smanjuje rizik od srčanih bolesti VIDEO

Kardiovaskularne bolesti obuhvataju sva stanja koja utiču na srce ili kardiovaskularni sistem.

Izvor: index.hr

Ova jednostavna navika smanjuje rizik od srčanih bolesti VIDEO
Foto: Shutterstock/mi_viri

To, između ostalog, uključuje koronarnu bolest srca, zastoj srca i moždani udar. Brojni činioci mogu doprineti srčanim bolestima, uključujući pušenje, koliko često vežbamo i kakva je naša ishrana.

Međutim, kardiolog Aber Beri otkrila je jednu jednostavnu prehrambenu naviku koja može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

"Želite li da znate jednostavan način za smanjenje rizika od razvoja bolesti srca? Jedite svoje obroke ranije", rekla je Beri u videu. Ističe da je već dobro poznato kako ishrana igra važnu ulogu u napredovanju i razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Spomenula je francusko istraživanje iz decembra 2023. u kojem su naučnici analizirali podatke više od 100.000 ljudi.

"Otkrili su da što kasnije pojedete svoj prvi obrok u danu, to je veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti", rekla je. Spominje da su nalazi čak bili toliko specifični da sugerišu da svaki sat kašnjenja povećava rizik sve više i više.

"Na primer, neko ko je doručkovao u 9 ujutro, u odnosu na osobu koja je jela u 8 ujutro, imao je šest posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti", objasnila je.

Osim toga, upozorila je da je i poslednji obrok kasno noću bio povezan s još većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

"Ako jedete obroke nakon 20 sati, u poređenju s onima koji su zadnji obrok jeli pre 20 sati, ljudi koji su jeli kasnije imali su 28 posto veći rizik od razvoja moždanog udara", napominje Beri. Takođe je preporučila duže razmake između obroka.

"Dakle, jedite svoje obroke što ranije moguće kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", zaključila je Aber Beri.
@abeerberry1 Eat your meals earlier to reduce your risk of cardiovascular disease #fyp #viral #cardio #cardiology #medicine #cardiologist #health #healthy #food #meals #timedeating #intermittentfasting ♬ Big mood - aApVision

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: