Zdravlje

Sreda, 17.01.2024.

14:39

Ovi simptomi ukazuju na povišen holesterol: Ne ignorišite ih

Visok holesterol u organizmu je neka vrsta "tihog ubice" jer se, baš kao što ime kaže, nečujno akumulira u arterijama.

Izvor: B92, Avaz.ba

Ovi simptomi ukazuju na povišen holesterol: Ne ignorišite ih
Foto: Shutterstock/FHPhoto

 

 

 Kako napreduje, ovo stanje postaje glavni faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze, bolesti koronarnih arterija i moždanog udara. Iako nema jasne i tačne simptome, ipak možemo prepoznati visok holesterol.

 
Arterijska bolest
 
"Određeni znaci koji ukazuju na povišen holesterol mogu se pojaviti kao rezultat nekoliko zdravstvenih stanja. Jedno od tih stanja je i takozvana periferna arterijska bolest (PAD)", rekla je dr Monika Vaserman, piše Živim.hr.
 
Jednom kada se holesterol nakupi u arterijama, on može pokrenuti proces poznat kao ateroskleroza, koji sužava krvne sudove. Kada se to dogodi, protok krvi u delove tela može biti opstruiran, uzrokujući bolest perifernih arterija.
 
"Suženi krvni sudovi otežavaju dotok krvi do ključnih organa kao što su noge, bubrezi, ruke i stomak zbog začepljenja izazvanog plakom u arterijama, što rezultira pomenutim oboljenjem perifernih arterija", objasnila je doktorka Vaserman.

 

Znaci ranog upozorenja
 
Iako se ova bolest ne manifestuje uvek simptomima, Vasermanova je podelila neke koji mogu biti rani znaci upozorenja i na koje treba reagovati.

 

- Utrnulost u rukama ili stopalima

 

- Kontinuirani umor

 

- Razdražljivost, posebno u donjim ekstremitetima

 

- Intermitentna klaudikacija – to možete primetiti za samo nekoliko sekundi – bol, napetost i osećaj slabosti u nogama tokom hodanja. Bol prestaje čim prestanemo da hodamo.

 

- Bol u telu

 

Posledice izazvane aterosklerozom
 
Vasermanova je dodala i neke druge moguće posledice koje može izazvati ateroskleroza.
 
"Ateroskleroza može da poveća krvni pritisak jer telo koristi više sile za pumpanje krvi, izazivajući bol u grudima, umor ili mučninu, koji su takođe znaci visokog holesterola", objašnjava ona, dodajući da ponekad plak može da otpadne sa zidova arterija, izazivajući krvne ugruške u krvnim sudovima koji snabdevaju srce krvlju i hranljivim materijama, što dovodi do nedostatka vazduha, ishemije ili srčanog udara.

 

Pošto visok holesterol često nema simptome, doktorka preporučuje da se urade neophodne analize krvi. To je najpouzdaniji način određivanja nivoa holesterola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 Kako smanjiti visok holesterol
 
Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti da snizimo loš holesterol, a jedan od dobrih faktora je ishrana. Promena podrazumeva smanjenje unosa zasićenih masti koje se nalaze u prerađevinama od mesa, slatkišima i slično.

 

Pored toga, dodatne promene u načinu života, od vežbanja do prestanka pušenja, takođe mogu pomoći. U nekim slučajevima, lekar će propisati lekove za snižavanje holesterola koji se zovu statini kako bi se izbegle dalje komplikacije.

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: