Doktori otkrivaju: Da li kapi za oči mogu da se koriste svaki dan?

Koriste se kod svraba ili suzenja očiju, kao i kod alergija. Obično se izdaju bez recepta i zahvaljujući njima brzo se rešimo suvoće i iritacije oka. Ipak, da li su popularne veštačke suze i druge kapi za oči bezbedne da ih stavljamo svaki dan?

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2023.

18:51

Doktori otkrivaju: Da li kapi za oči mogu da se koriste svaki dan?
Foto: Profimedia

Često posegnemo za kapima za oči, u situacijama kada su crvene, upaljene ili suve. Određene kapi za oči su bezbedne za dugotrajnu upotrebu, dok druge treba potpuno izbegavati, kažu lekari i naglašavaju da bi trebalo koristiti preparate na kojima piše "bez konzervansa" kako se oči ne bi dodatno iritirale.

Kada se koriste veštačke suze, a kada kapi za alergije

Ako su oči stalno vezane za ekran, dokazano trepćemo jednu trećinu do upola manje puta nego što je normalno, tvrde iz Američke akademije za oftalmologiju. Bez stalnog "podmazivanja" očiju, one će početi da se suše, što je veoma neprijatno.

"Veštačke suze se koriste za vlaženje očiju kada postanu suve, umorne ili iritirane. Deluju na smanjenje upale izazvane suvim okom i pomažu telu da proizvodi više suza. Neće oštetiti oči, pa možemo da ih koristimo svaki dan", kaže doktorka Ešli Briset, a piše Liv Strong.

Što se tiče alergijskih kapi, one sadrže antihistaminike za ublažavanje simptoma alergije. Najbolje je da ih koristimo kao kratkročno, a ne kao dugoročno rešenje. Ukoliko osećamo potrebu da ih koristimo više od jednog dana, treba da se obratimo lekaru kako bismo na pravi način rešili problem.

Kapi za oči za ublažavanje crvenila

Mnogi od nas imaju ove kapi u ormariću za lekove, ali ovo je jedna stvar koju treba baciti: "Ne preporučujem nikakve kapi za oči koje obećavaju da će ukloniti crvenilo. Imaju sastojak koji izaziva povratno crvenilo kada prestanete da ga koristite. Nisu bezbedne za dugotrajnu upotrebu", ističe doktorka Briset i dodaje da postoji mnogo razloga zbog kojih oči mogu biti crvene (iritacija, alergije) i zato je bitno da porazgovaramo sa očnim lekarom i obavimo pregled kako bismo otkrili osnovni uzrok.

Kako se pravilno stavljaju kapi

Ovi preparati su sterilni do otvaranja, a zatim je neophodno da se pridržavamo roka trajanja. Prilikom aplikovanja podrazumeva se da su ruke čiste, a kapi je najbolje staviti u ležećem položaju ili zabačene glave. Rukom povučemo donji kapak prema dole, nakapamo, zažmurimo, blago nagnemo glavu napred i sačekamo par minuta. Isti postupak ponovimo i sa drugim okom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: