Zdravlje

Subota, 25.11.2023.

19:35

Da li je morska so zdravija od obične?

Pet grama soli u toku dana, odnosno malo manje od ravne kašičice ovog dodatka jelu, dnevna je količina koju Svetska zdravstvena organizacije preporučuje da konzumiramo.

Izvor: B92, RT.rs

Da li je morska so zdravija od obične?
Foto: Shutterstock/Catarina Belova

Događa se da nepoštujemo ovaj savet i preterujemo u soljenju hrane, a kao izgovor navodimo da smo koristili morsku so, koja je navodno zdravija od obične. Ovo mišljenje je daleko od tačnog, jer nije bitno koju so koristimo, već koju količinu, kažu kardiolozi. So je jedan od najčešćih sastojaka koji se koriste u kuvanju i proizvodnji hrane. Na tržištu postoje razne vrste, a možemo da primetimo da se morska so sve češće koristi i da je skoro zamenila običnu, kuhinjsku so.

Činjenica je da je so iz mora manje obrađena, ali to ne znači da je i zdravija: "So je so, bilo da je roze, bela, kuhinjska, morska. Morska so nije ništa zdravija od kuhinjske u smislu uticaja na krvni pritisak i zdravlje srca. Nije pitanje vrste soli, već količine koju koristimo i ona ne sme da pređe dnevnu preporuku", kaže kardiolog Suzan Steinbaum, a prenosi En-Bi-Si.

Koje su razlike između kuhinjske i morske soli

lavne razlike između morske i kuhinjske soli su u ukusu, teksturi i obradi. Morska so dolazi iz isparene morske vode i minimalno se prerađuje, tako da može zadržati minerale u tragovima. Manja obrada i sadržaj minerala daju aromu, boju i čine kristale većim.

Kuhinjska so se više obrađuje, a mineralni sadržaj se uklanja. Sadrži jod, esencijalnu hranljivu materiju koja pomaže u održavanju zdrave štitne žlezde, ali i aditive koji se koriste za sprečavanje nakupljanja grudvica.

Jesti manje, ali kvalitetnije, savetuju lekari

Stručnjaci preporučuju ograničavanje soli bilo koje vrste u ishrani, jer ovaj uobičajeni dodatak za hranu sadrži natrijum koji može povećati krvni pritisak. Sadržaj ovog elementa u obe vrste soli je identičan i iznosi 40 odsto. Treba da imamo u vidu da se on nalazi u voću, povrću, mesu, kao i prerađenoj hrani - jedan od vodećih izvora natrijuma je hleb, a odmah ga sledi pica, govore podaci su Američkog udruženja za bolesti srca.

Umesto da se fokusiramo na vrstu soli koju treba da koristimo, preporuka je da jedemo manje, ističu lekari. Savetuju da se držimo preporučene doze, jer ćemo tako pomoći boljoj kontroli krvnog pritiska, smanjenju rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: