Masna hrana i stres nisu jedini uzročnici visokog holesterola, već i ova jutarnja navika

Više od polovine stanovništva Srbije ima povišen loš holesterol.

Zdravlje

Izvor: hayat.ba

Ponedeljak, 17.07.2023.

09:21

Masna hrana i stres nisu jedini uzročnici visokog holesterola, već i ova jutarnja navika
Foto: Profimedia

Glavni temelj rizika za razvoj bolesti srca i krvnih sudova jeste upravo povišen holesterol. Neki simptomi mogu da se jave u prilično ranoj fazi, odnosno nakon što se masnoća na zidu arterije tek počne nakupljati, a po rečima lekara, prvi znaci ovog stanja javljaju se uglavnom noću.

Zato je od ključnog značaja da se ishrana koriguje, a lekari upozoravaju da se izbegava pohovano meso, slanina, svinjska mast, kao i puter, prevreli sirevi, kačkavalji, kao i prekomerna upotreba jaja u ishrani.

Među uzročnicima je i jedna jutarnja navika kojom većina od nas započinje dan – ispijanje kafe.

Istraživanja su pokazala da omiljeni napitak preko nadbubrežne žlezde višestruko povećava nivo holesterola i šećera. Zato je važno ograničiti dnevni unos kafe.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 25.000 zaposlenih žena i muškaraca pokazalo je da ispitanici koji su pili umerene količine kafe – od tri do pet šoljica dnevno, imali su manje naslage štetnih materija na zidovima krvnih sudova od onih su pili više od pet šoljica ovog napitka dnevno. Takođe, kod onih koji su potpuno izbacili kofein holesterol se znatno smanjio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: