Zdravlje

Sreda, 22.03.2023.

12:44

Povučena "Torlakova" BSŽ vakcina

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana" usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: novosti.rs

Povučena
Foto: LookerStudio/Shutterstock

Čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut "Torlak" je odmah preventivno reagovao i seriju vakcine povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je dana 16.03.2023. godine povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

"Takođe vas obaveštavamo, da je u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine", navodi se u saopštenju.

Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: