Zdravlje

Ponedeljak, 13.02.2023.

11:32

Ženama je uvek hladnije: Zašto muškarci bolje reaguju na niske temperature?

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvek te koje će se pre požaliti da im je hladno. Naučnici su rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Izvor: klix.ba

Ženama je uvek hladnije: Zašto muškarci bolje reaguju na niske temperature?
Foto: Profimedia

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini", rekao je dr Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom ćošku, dok se mužjaci šepure u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

15 h

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Podeli: