Zdravlje

Ponedeljak, 13.02.2023.

11:32

Ženama je uvek hladnije: Zašto muškarci bolje reaguju na niske temperature?

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvek te koje će se pre požaliti da im je hladno. Naučnici su rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Izvor: klix.ba

Ženama je uvek hladnije: Zašto muškarci bolje reaguju na niske temperature?
Foto: Profimedia

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini", rekao je dr Eran Levin s Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u ugodnom ćošku, dok se mužjaci šepure u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Podeli: