Zdravlje

Petak, 17.06.2022.

14:44

Kako hrkanje utiče na zdravlje? Ako stalno osećate više od tri simptoma, javite se lekaru

U nekim slučajevima, to znači da hrkanje može biti veoma glasno i može držati vašeg partnera budnim. Ponekad može biti dovoljno glasno da vas probudi.

Izvor: Novosti

Kako hrkanje utiče na zdravlje? Ako stalno osećate više od tri simptoma, javite se lekaru
Foto: Profimedia

Hrkanje može biti simptom poremećaja sna, ali samo zato što hrčete ne znači automatski da ga imate. U proseku, od 30 do 50 procenata stanovništva hrče u jednom ili drugom trenutku.

Hrkanje je podeljeno u dve kategorije: primarno hrkanje i opstruktivna apneja u snu.

Primarno hrkanje

Najčešći tip hrkanja je primarno hrkanje. Primarno hrkanje može dovesti do apneje u snu kasnije u životu, ali je često povezano sa drugim problemima. Pa zašto ljudi hrču? Anatomija može izazvati hrkanje. Osoba može imati:
  • Odstupan nazalni simptom
  • Hipertrofija krajnika ili adenoida
  • Povećanje jezika
  • Opstruktivna apneja u snu
Opstruktivna apneja

U snu je obeležena glasnim dahtanjem zbog nemogućnosti disanja dok spavate. Opstruktivna apneja u snu je medicinsko stanje koje može dovesti do prekomerne pospanosti tokom dana, kao i povećanja telesne težine.

Začepljenje nosa
Prehlade i alergije takođe mogu izazvati primarno hrkanje jer su prolazi za disanje blokirani ili začepljeni. Odvod iz sinusnih prolaza u grlo može dovesti do gušenja vazduha tokom spavanja. Infekcije sinusa, udari sinusa, isušeni sinusi i drugo mogu dovesti do hrkanja.

Spavanje sa ovlaživačem može pomoći u ublažavanju nekih od ovih problema, ali budite sigurni da održavate čistoću ovlaživača kako biste izbegli druge probleme povezane sa buđom ili gljivicama. Lekovi protiv alergija, bolji kvalitet vazduha i još mnogo toga mogu vam pomoći da očistite sinusne prolaze omogućavajući bolje disanje i manje hrkanja.

Pušenje cigareta
Pušenje cigareta povezano je sa brojnim zdravstvenim problemima, uključujući hrkanje. Udahnuti dim može imati negativan uticaj na prirodnu sposobnost vašeg tela da čisti sluz. Ovo može povećati količinu sluzi koja se sakuplja u vašim sinusima i grlu što dovodi do blokada i hrkanja. Prestanak pušenja može dovesti do kvalitetnijeg sna za nekoliko nedelja pošto vaše telo nastavi sa prirodnim čišćenjem sluzi.

Iako se hrkanje može desiti retko, za one koji pate od hroničnog hrkanja i hrkanja uzrokovanog opstruktivnom apnejom u snu, postoje ozbiljne medicinske posledice. Hrkanje može dovesti do:
  • Prekomerna dnevna pospanost
  • Nedostatak koncentracije
  • Suvo, bolno grlo
  • Dobijanje na težini
  • Glavobolja
  • Hipertenzija


Ako stalno osećate više od tri ili četiri ova simptoma, trebalo bi da kontaktirate svog lekara. Oni mogu biti simptomatični za medicinski problem kao što je opstruktivna apneja u snu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: