Zdravlje

Nedelja, 05.06.2022.

09:15

Sprečava srčane bolesti, smanjuje rizik od osteoporoze – kako da nadoknadite manjak vitamina K?

Vitamin K je otkrio stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svet početkom 20. veka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama.

Izvor: Novosti

Sprečava srčane bolesti, smanjuje rizik od osteoporoze – kako da nadoknadite manjak vitamina K?
Foto: Profimedia

Postoje dve glavne vrste vitamina K. Vitamin K1 dolazi iz biljaka, posebno lisnatog zelenog povrća poput spanaća i kelja. Vitamin K2 se prirodno stvara u crevnom traktu i deluje slično kao K1. Vitamin K igra važnu ulogu u koagulaciji. Zgrušavanje je proces koji pomaže u sprečavanju prekomernog krvarenja unutar i izvan tela. Vašem telu je potreban vitamin K da bi proizvodio proteine koji rade tokom procesa zgrušavanja. Ako vam nedostaje vitamin K, vaše telo nema dovoljno ovih proteina. Kako funkcioniše vitamin K?

Može da pomogne u prevenciji srčanih bolesti

Nagomilavanje kalcijuma u ​​arterijama oko srca je ogroman faktor rizika za srčana oboljenja. Sve što može da smanji nakupljanje kalcijuma može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Veruje se da vitamin K pomaže tako što sprečava taloženje kalcijuma u ​​vašim arterijama.

Pozitivno deluje na zdravlje kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze

Osteoporoza znači "porozne kosti" i sve češći je problem danas. Posebno se primećuje kod starijih žena i snažno povećava rizik od preloma. Vitamin K2 igra centralnu ulogu u metabolizmu kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u vašim kostima i zubima.

Zdravlje zuba

Smatra se da vitamin K2 može da utiče na zdravlje zuba. Jedan od glavnih regulacionih proteina u zdravlju zuba je osteokalcin, isti protein koji je ključan za metabolizam kostiju i aktivira ga vitamin K2. Osteokalcin pokreće mehanizam koji stimuliše rast nove kosti i novog dentina, što je kalcifikovano tkivo ispod gleđi vaših zuba, piše Healthline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: